Sabbatår i udlandet

26/01/2022
Læsetid: 5 min.
Simon Schmedes
Palmer et varmt sted i udlandet

Hvad skal jeg lave i mit sabbatår?

Overvejer du hvad du skal lave i dit sabbatår? Det kan for mange være en svær beslutning at stå overfor, især hvis man ikke er helt sikker på hvad man vil uddanne sig til, eller arbejde med efterfølgende.

Mange vælger et sabbatår for at få noget relevant arbejdserfaring for det de skal efterfølgende, mens andre tager et sabbatår for at få en pause fra studie, som man ofte har været i gang med i de seneste 10 år. Faktisk tager 56% af studenter et eller to sabbatår, efter endt studie. 

Så er der også en hel del, som tager et sabbatår, fordi man ikke er sikker på hvad man gerne vil efter ens uddannelse netop er afsluttet.

Hvad du vælger i dit sabbatår, bør afhænge af hvad du gerne vil bruge året eller årene til. Har du allerede et mål for hvad du vil, kan det være en god ide at lægge en plan – og er du i tvivl, kan det faktisk være en god ide at prøve sig lidt frem allerførst.


Mulighederne i Danmark vs i udlandet

I Danmark kan man få ufaglærte jobs hos f.eks. supermarkeder, som tjener, hos McDonalds eller som telefonsælger. Rykker du til udlandet, vil vi primært hjælpe dig med at finde jobs med kundekontakt som f.eks. i kundeservice, som game presenter, tekstforfatter/tekstbehandler, eller noget andet, hvor du kan få fordel af at du kan dansk.

I udlandet skal man huske, at der ikke er mange der kan tale dansk og derfor vil du være i ”høj kurs”, hvis du kan tale og skrive på et nogenlunde niveau. De fleste virksomheder forfremmer også internt, så du vil kunne bane en nemmere vej til din drømmestilling, end i Danmark hvor der er mange flere om buddet.


En klar karriereretning?

Er du allerede klar over præcis hvad du vil, har du 2 muligheder; at begynde uddannelsen/oplæringen med det samme, eller at tage et sabbatår og nyde, at du med god samvittighed kan tage et år væk fra skolebænken og få nogle oplevelser imens.

Giver det bedst mening at tage et ufaglært job i Danmark, eller prøve noget helt andet i udlandet og få nogle erfaringer derfra, afhænger af dig som person og hvad du godt kunne tænke dig. Det afhænger selvfølgelig af netop dine planer, men herunder er et par eksempler på, hvordan det kunne bruges:

Skal du f.eks. være ejendomsmægler, konsulent eller arbejde med privat- eller erhvervskunder, kan det være en rigtig god ide at få noget erfaring med kundekontakt og kundeservice, så du får erfaring – både personligt og på dit CV.

Vil du arbejde med international handel, shipping, eller virksomheder med afdelinger i flere lande, kan det være en rigtig god ide at få noget erfaring med engelsk. Det kan både være gennem engelske arbejdsopgaver i jobbet, eller ved at bo i et engelsktalende land.


Pause fra studie nu, med planer om genopstart?

Tager du en pause fra studiet som et pusterum efter mange års skole, eller måske med henblik på at blive mere dannet og kvalificeret til dit drømmestudie?

Så kan det være en god ide at få sig noget arbejdserfaring imens, så man kan tjene sine egne penge og så der er en rød tråd i dit CV efterfølgende. Der er både muligheder i Danmark, men bestemt også i udlandet. Her kan du vælge frit fra alle hylder – enten lave noget, som du synes lyder spændende, eller vælge noget studiespecifikt.

Vil du f.eks. læse en international linje på studiet, eller skal du læse en uddannelse med kommunikation, kan det være en rigtig god ide at tage et sabbatår i udlandet, hvor du får noget international erfaring og gør din profil endnu mere relevant.

Du bliver som person selvfølgelig også kun mere interessant, ved at have nogle fede historier og nogle flotte billeder fra dengang du boede i udlandet 😊


Tid til at finde dig selv?

Det kan virke som en kliché, men rigtig mange unge i dag har brug for tid til at finde sig selv efter studiet. Det er efterhånden normen, at man på et eller andet tidspunkt bliver fuldstændig i tvivl om hvad man gerne vil. Rigtig mange oplever samme følelse, når man er færdigt med sit studie og nu skal til at i gang med et eller andet – hvad i alverden vil man egentlig?!

For skribenten selv, tog det flere år at finde retningen. Står man i samme situation, kan det være en rigtig god ide at tage lidt væk fra de vante omgivelser og ens vennekreds, for at starte på en frisk og lære sig selv bedre at kende.

Det kan være et ufatteligt udviklende år, både på et personligt plan hvor man lærer at blive selvstændig og klare sig selv, men også hvor man får tid til at mærke efter og skabe sin egen retning. Det er noget, der for mange sker helt af sig selv på rejsen, når man flytter ”helt” hjemmefra.

Er det sådan et år du har brug for at, er arbejdet i sig selv måske det sekundære. Rejsen kommer i første række og så er det bare med at fylde din tur med gode oplevelser og nye relationer.

Her vil det vigtigste måske være, at du finder et stabilt arbejde, som du nyder, så du ikke skal spekulere på alt det andet og have fokus på dig selv i det nye land.


God erfaring du får med dig – uanset hvad

Det kan virke som en stor beslutning at tage, hvilket job man skal vælge. Man skal huske, at uanset hvilken arbejdsplads du vælger i udlandet, vil det give dig international erfaring og helt automatisk få dig til at skille dig ud, blandt alle de andre.

Om det er optagelse på dit drømmestudie, eller arbejdserfaring til at lande dit næste job, kan du være sikker på at du ikke vil fremstå som alle de andre og vil blive lagt mærke til på en anden måde, hvis du har haft og beholdt et arbejde i udlandet i dit sabbatår.

Udover det praktiske, så er det en oplevelse du vil kunne huske hele livet og det er for mange det allervigtigste! Om du rejser alene eller sammen med en ven/veninde/kæreste, vil det være en uforglemmelig rejse, som du uden tvivl vil kunne se tilbage på.


Tag springet til videre!

Lyder det spændende for dig med arbejde i udlandet og en oplevelse for livet, vil vi hos Dansk Udlandsrekruttering GERNE snakke nærmere med dig! Du får gratis hjælp til både job, vejledning og bolig i det nye land – Så hvad venter du på?

Vil du se hvilke jobs i udlandet du kan få i dit sabbatår, kan du se de ledige jobs her.

Relaterede blog indlæg