Hvorfor holde sabbatår i udlandet?

27/02/2023
Læsetid: 6 min.
ung kvinde med kuffert og solhat i udlandet

Giver det mening at holde sabbatår i udlandet?

Mange unge overvejer at tage et sabbatår inden de begynder deres videregående uddannelse. Men hvad kan du egentlig få ud af dit sabbatår? 

Et sabbatår er en perfekt mulighed for at få nye erfaringer og viden, som kan hjælpe en med at få en bedre start på uddannelsen og øge ens muligheder for at få et job. I dette blogindlæg vil vi kigge nærmere på de mange fordele ved at tage et sabbatår, og hvad det kan gøre for din fremtid.

Vi vil også se på mulighederne for at tage et sabbatår i udlandet, hvordan du økonomisk kommer igennem det, og hvordan du planlægger et sabbatår. 

Så hvis du overvejer at tage et sabbatår, eller blot gerne vil vide mere om det, så læs med her – og få et bedre indblik i, hvordan et sabbatår kan hjælpe dig med at få en succesfuld uddannelse og fremtid.


Fordele ved at tage et sabbatår

At tage et sabbatår har mange fordele. For det første kan det give dig mulighed for at få arbejdserfaring, som hjælper dig senere. Det kan både hjælpe din karriere, give dig en (måske) tiltrængt pause fra studiet og tilmed hjælpe dig, hvis du vil optages på din næste uddannelse i kvote 2.

I dit sabbatår, bestemmer du helt selv hvad der skal ske. Vælger du at holde sabbatår efter skole eller gymnasiet, vil det sikkert være første gang i dit liv, at du får mulighed for at lave dit helt eget skema. 

Under dit sabbatår, kan f.eks. du få praktisk erfaring i et fuldtidsjob eller rejse. Vælger du at tage et sabbatår udenfor Danmark, kan du også kombinere begge dele på en gang. 

Et sabbatår giver dig også mulighed for at tage et afbræk fra studierne og nyde livet. Det kan give dig tid til at have det sjovt, udforske nye interesser og styrke dine sociale færdigheder. Det er også en god måde at lære at håndtere stress og lære at prioritere, hvilket kan være rigtig nyttigt, når du begynder at studere igen.

Det kan hjælpe dig med at få viden og erfaring, som kan være nyttig, når du skal starte din videregående uddannelse. Få nogle nye oplevelse og oplad batterierne til du skal læse videre, eller have et studierelevant job i Danmark. 

Der kan altså være mange fordele ved et sabbatår. Så hvis du overvejer at tage et sabbatår, så undersøg det nærmere og se, om det også giver mening for dig.


Hvad et sabbatår kan give dig

Kigger vi på et “almindeligt” sabbatår i Danmark, er der masser af muligheder du kan prøve. De fleste har mulighed for at få et ufaglært job i Danmark. Det kan f.eks. være som flaskedreng i et supermarked, som tjener på en restaurant eller som telefonsælger.

Har du udelukkende studeret eller haft enkelte studiejobs, kan det være rigtig fint med noget arbejdserfaring, hvor du kan tjene nogle penge imens du holder pause fra studiet. 

Mulighederne er lidt anderledes, hvis du kigger mod udlandet. Her vil du typisk arbejde på et internationalt kontor, både med andre danskere og folk fra forskellige lande. Mange virksomheder vælger at samle deres hovedkvarter et sted i Europa. 

Danmark er generelt et af de dyreste lande i Europa, både pris- og skattemæssigt. Derfor giver det god mening for virksomhederne at have base i et land som Grækenland, Malta, Spanien eller Bulgarien. Både for firmaet og for dig, der gerne vil bo i udlandet i en periode, er det win-win. 

Du får nemlig muligheden for at kombinere arbejde i dit sabbatår hvor du kan tjene penge, med en betalt rejse og en fed oplevelse. Det er en oplagt måde at se andre dele af verden, mens du møder nye mennesker og oplever noget nyt og anderledes. 


Hvad kan jeg ellers få ud af mit sabbatår?

Derudover får du helt automatisk brugt dit engelsk, når du skal snakke med andre i dit nye land. Tager du f.eks. til Spanien, vil du både lære engelsk og spansk. Før du aner det, er du flydende og det kan være guld værd for dig, at mestre et andet sprog end dansk!

Det vil uden tvivl også gøre dig mere selvstændig, lære dig at stå på egne ben og lære dig om at styre din økonomi. 

Der er ingen mor og far med dig i udlandet og du har selv ansvaret for at komme op på arbejde og betale dine regninger. Det er som regel en sjov oplevelse og mindre skræmmende end det lyder. 


Muligheder for et sabbatår i udlandet

Et sabbatår i udlandet kan være en stor mulighed for at få nye erfaringer og viden, som kan hjælpe med at komme godt i gang med videregående uddannelse og øge dine muligheder for at få et job. 

Det giver dig mulighed for at lære et nyt sprog, lære om en anden kultur, få praktisk erfaring i et andet land, og endda rejse!

At tage et sabbatår i udlandet kan også være ganske økonomisk fornuftigt. Vi vil være helt ærlige og sige, at det ikke er noget du bliver rig af. Men du kan sagtens vælge at spare nogle penge op, mens du er afsted – det handler om prioriteringer og hvad du gerne vil. 

Er det vigtigst for dig at opleve en masse, tage i byen i weekenden eller til brunch med veninderne i middagssolen? Så kan du sagtens det. 

Er det vigtigste for dig, at du får nogle penge med hjem inden dit næste studie begynder? Så kan det også lade sig gøre – selv uden at skulle leve af pasta med ketchup.

Får du hjælp af os til arbejde i dit sabbatår, vil jobbet være på plads inden du rejser. På den måde ved du, hvor du kommer til at bo, hvad du kommer til at tjene og hvad dit budget ligger på. 

Mange spørger ind til, hvad tingene koster og hvor langt pengene rækker i udlandet. Klik her for at se mere om økonomien bag dit sabbatår i udlandet.

Hvis du overvejer at tage et sabbatår i udlandet, så tænk over, hvad du kan få ud af din rejse og hvad det kan gøre for din fremtid.

Der er et væld af muligheder og det kan være den perfekte mulighed for at få nye erfaringer og viden, som kan hjælpe dig med at komme godt i gang med videregående uddannelse og øge dine muligheder for at få et job.


Hvordan planlægger man et sabbatår?

Planlægning er nøglen til et vellykket sabbatår. Det er derfor vigtigt at sætte dig ned og undersøge mulighederne og gøre det klart, hvad du gerne vil opnå. Du bør tage hensyn til økonomien og sikre, at du har nok penge til at betale for alle omkostninger.

Det kan også være en god ide at søge job i udlandet, så du kan tjene nok penge til at få en opsparing med dig hjem. Alt i alt er det vigtigt at planlægge økonomien, når man overvejer at tage et sabbatår, så man er sikker på, at man har råd til det.

Vi anbefaler, at du laver en bucket list over ting, som du gerne vil prøve, opleve eller se. Det er ikke sikkert, at du får gjort det hele mens du er afsted, men det gør det nemmere at lægge en plan for hvad der skal ske, mens du er afsted. 

Når du ved hvor du gerne vil hen – og især efter jobbet er på plads – er det nemt at lægge en god plan. I de jobs vi tilbyder, er du mindst afsted i 6 måneder, så der er masser af tid til at prøve de ting, som du gerne vil. 

Alt kan selvfølgelig ikke planlægges på forhånd, og det skal det måske heller ikke. En overordnet plan kommer du langt med – men du kan, ligesom skribenten selv, også bare springe ud i det og tage det, som det kommer. 

Har du brug for råd, hjælper vi gerne med at svare på dine spørgsmål. Planen skal du lave selv, men vi deler gerne ud af vores erfaringer. Vi har trods alt selv været lige der, hvor du er nu. 

Konklusion

Der er altså en række fordele ved at tage et sabbatår. Det kan give dig mulighed for at udforske en ny kultur, forbedre dine færdigheder, tage et år for at styrke din personlige udvikling, opdage nye interesser og måske endda åbne nye døre for fremtiden. 

Det er også en mulighed at starte en karriere i udlandet under dit sabbatår. Det kan være at du finder en branche og en livsstil, som du bliver helt vild med. Man ved aldrig, måske finder du også kærligheden i udlandet og så kan planerne pludselig ændre sig. 

Når det kommer til planlægning af et sabbatår, er det vigtigt at tage økonomien i betragtning, så du kan finde den bedst mulige løsning, der passer til dine behov og ønsker. Det er også vigtigt at undersøge de forskellige muligheder for dig og beslutte, hvordan du ønsker at bruge dit sabbatår.

Der er et væld af muligheder og det er kun din fantasi, der sætter grænser. Start din rejse her. 

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg