Bliv klædt på til jobsamtalen

27/02/2023
Læsetid: 4 min.
jobsamtale for et job i udlandet

Gør dig klar inden din engelske jobsamtale

At komme til en jobsamtale er altid nervepirrende, især når den skal foregå på engelsk. Som dansker kan det være en stor udfordring at forberede sig til en jobsamtale på et andet sprog. Det er derfor vigtigt at du forbereder dig grundigt, så du kan gå ind til jobsamtalen med selvtillid.

I dette blogindlæg vil vi guide dig gennem de vigtigste aspekter af forberedelsen, så du kan føle dig mere afslappet og selvsikker, når du skal til din jobsamtale.

Vi vil kigge nærmere på emner som at vælge det rette tøj, få styr på hvad du vil sige, forberede dig på spørgsmål og få styr på dit CV.

Med disse tips vil du kunne føle dig rustet til at møde din potentielle arbejdsgiver forberedt og med selvtillid.

 

Forberedelsen

At komme godt forberedt til en jobsamtale på engelsk er et must. Hvis du ikke er forberedt, er nogle af de andre ansøgere sikkert. Og så kan de ende med at få jobbet, i stedet for dig. 

Forberedelse handler ikke kun om det tøj du skal have på, men også om at have styr på de ting du vil sige. Det er vigtigt at forberede dig på de spørgsmål, du kan blive stillet, så du kan give et klart og professionelt svar.

Det er desuden nødvendigt at have styr på alle relevante dokumenter, som kan understøtte din ansøgning. Det kan være dit CV og anbefalinger eller resultater fra dine tidligere arbejdsgivere. Sørg for at have dem ved hånden, da der kan blive spurgt ind til det.

Er du lidt nervøs til samtalen, kan det være nemt at glemme nogle af de ting du havde tænkt dig at sige eller spørge om. Derfor er det en god ide at lave en liste, så du husker det hele – vi anbefaler på papir, eller på din mobil (da du ikke kan rode rundt i et nyt vindue på computeren, mens i har videoopkald).

Med den rette forberedelse vil du føle dig mere selvsikker og klar til at møde din potentielle arbejdsgiver – det kommer vi nærmere ind på forneden.

 

Vælg det rette tøj

At vælge det rette outfit til en jobsamtale kan være en stor udfordring, men det er en stor del af det førstehåndsindtryk du giver. Det er vigtigt at du er klædt professionelt på, så du kan fremstå selvsikker og kompetent. Vælg tøj der er stilfuldt og formelt, som er noget du føler dig godt tilpas i.

De fleste jobinterviews du kommer til gennem os, vil være over video som f.eks. Skype, Zoom eller Microsoft Teams. Derfor vil den du snakker med kun se overdelen og dit ansigt. Det er en rigtig god ide, at sætte håret og tage let makeup på (hvis du bruger makeup til dagligt). 

Det er bedst at vælge en klassisk stil, som du ved fungerer godt i professionelle sammenhænge. Tøjet skal være komfortabelt, så du kan bevare din selvsikkerhed og koncentration under samtalen. Det skal også udstråle, at du er seriøs omkring jobsamtalen og knivskarp.

Det kan være en god ide at have nogle forskellige outfits klar, så du kan vælge det tøj der passer bedst til situationen. Med det rette tøj vil du være klar til at møde din potentielle arbejdsgiver med selvtillid.

Til mænd er det altid et hit med f.eks.: 

– En skjorte.

– En poloshirt.

– En blazer.

– En stilren t-shirt (uden Metallica-print – ja, vi har set det meste). 

 

Til kvinder er der flere muligheder, men vi anbefaler f.eks.:

– En blazer.

– En kjole.

– En flot trøje.

– En t-shirt, som ikke er for “extra”. 

 

Det er ikke så afgørende lige præcis hvad du tager på. Det vigtige er, at du er komfortabel og at det ser professionelt ud – eller i hvert fald ikke uprofessionelt – så du får givet et positivt førstehåndsindtryk.

 

Tænker over hvad du vil sige – og øv dig!

At komme godt forberedt til en jobsamtale på engelsk betyder ikke kun at vælge det rette tøj, det handler også om at have styr på de ord, du vil bruge. 

At kunne udtrykke dig klart og professionelt er et must og det viser, at du kan tale engelsk. Det er derfor en god ide at øve dig på at bruge engelske sætninger, der passer til situationen, og som kan hjælpe dig med at udtrykke din viden og erfaringer.

Det kan være nyttigt at øve dig på at udtrykke dig kort, klart og præcist, så du kan komme godt igennem samtalen. 

Du kan f.eks. blive bedt om at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er, hvem du er, hvad du kan lide i din fritid. Hvad du vil svare på det? Også på engelsk?

Skribenten selv har prøvet at få sådan et spørgsmål og svare “Øhhh, jaaa..”. Det kan nemt undgåes, hvis du på forhånd har gjort dig klar.

Husk at være bevidst om hvilke ord du bruger og hvor præcis din udtale er, så du kan fremstå selvsikker og kompetent. Det gør du bedst ved at forberede dig inden jobsamtalen. 

 

Forbered dig på spørgsmål

Når du skal til en jobsamtale på engelsk, er det vigtigt at du forbereder dig grundigt, så du er klar til spørgsmål fra din potentielle arbejdsgiver. Du bør øve dig på de typiske spørgsmål, der bliver stillet til jobsamtaler, så du kan give et klart og præcist svar.

Gennemgå de spørgsmål, du forventer at blive stillet. Øv dig på at formulere præcise og professionelle svar, så du kan udtrykke dig klart og undgå at sidde fast undervejs. 

De typiske spørgsmål for et job i udlandet kan være: 

– Hvad synes du er spændende ved at arbejde netop i *landet som firmaet ligger i*?

– Hvorfor passer du godt i netop dette job?

– Hvad ved du om *firmaet du er til samtale hos*? 

– Hvor længe kunne du se dig selv arbejde her? 

– Hvad har du været glad for ved tidligere jobs, som ligner dette? 

 

At give gode svar på de spørgsmål, der bliver stillet, vil hjælpe dig med at vise din kompetence og fremstå selvsikker og professionel. Det vil også vise dem, at du har gjort dig nogle tanker omkring din rejse på forhånd. 

 

Forbered egne spørgsmål til dem

Mange vi har snakket med, tænker mest over hvad de vil sige til arbejdsgiveren. Men har du selv nogle spørgsmål, som du ikke fik svar på?
Du bliver typisk spurgt om du har nogle spørgsmål, til sidst under jobsamtalen. 

Har du nogle gode spørgsmål, er det med at få dem stillet. Både så du kan få klarhed, men også fordi det ser super engageret ud, at du har gjort dig nogle tanker om jobbet/arbejdsgiveren og at du ved hvad firmaet egentlig laver.

Det er en rigtig god ide, at skrive dine spørgsmål ned inden jobsamtalen. Kommer du på flere spørgsmål under samtalen, kan du også skrive dem ned undervejs. 

Gode spørgsmål du f.eks. kan stille til arbejdsgiveren (listen er meget længere): 

– Hvor mange mennesker er der i teamet jeg starter i? 
– Hvad er de oplagte muligheder for forfremmelse i jobbet? 
 
– Hvad er det bedste ved at arbejde hos jer? 
 
– Hvorfor synes i, at jeg ville være en god kandidat til jobbet? 
 
– Hvordan foregår ansættelsesprocessen herfra? 
 
Bliver alle dine spørgsmål besvaret, er det meget bedre at fortælle det, end bare at svare at du ingen spørgsmål har.

Nu hvor det er en engelsk jobsamtale, kan du f.eks. sige: “I had prepared to ask about xxx. But you covered it well during the interview and I think I got all my questions answered”. 

Har du både forberedt dig på spørgsmål fra dem og dine egne spørgsmål, er du langt i din forberedelse. 

 

Få styr på dine dokumenter

Når du skal til en jobsamtale på engelsk, er det vigtigt at du har styr på alle relevante dokumenter.

Det kan være alt fra dit CV og referencer til kopier af diplomer og andre beviser på din uddannelse og erhvervserfaring. Det er vigtigt at du har styr på disse dokumenter, som du selvfølgelig har nævnt i dit CV.

Det er en god ide at have alle relevante papirer klar, når du skal til jobsamtale. Det vil nemlig gøre det lettere for dig at vise din kompetence og præsentere dine joberfaringer. Sørg for at have nok eksemplarer af alle dokumenterne, så du kan give dem til din potentielle arbejdsgiver – naturligvis kun hvis i mødes fysisk.

Det er også en god ide at medbringe en kopi af dit CV, eller have det ved hånden, så du kan huske på hvad du har skrevet og hvad du har fortalt på CV’et. Forberedelsen er nøglen til succes. 

Nem tjekliste til, hvad du skal have klar til jobsamtalen:

– Dit CV (!!)

– Anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere. 

– Awards for opnåede resultater.

– Eksamens- eller uddannelsesbeviser.

 

Ved at have styr på dine dokumenter, vil du kunne fremstå selvsikker og kompetent, så du har de bedste chancer for at få jobbet. Du behøver ikke være det største ordensmenneske, men det hjælper dig at fremstå sådan til din jobsamtale. 

OBS: Det er ikke sikkert at det hele skal bruges under selve jobsamtalen. Mange arbejdsgivere spørger i stedet om noget af det inden ansættelse. Derfor kan du ligeså godt have styr på det med det samme, så du er klar hvis det bliver nødvendigt. 

 

For at opsummere:

Det er meget vigtigt, at man forbereder sig godt, når man skal til en vigtig jobsamtale. Jobsamtalen kan afgøre, om du kommer til udlandet eller ej. 

Det betyder, at du skal sørge for at vælge det rette tøj, som bør være professionelt og afpasset til samtalen. Du skal også sørge for at få styr på dine engelske ord og sætninger, så du får vist hvad du kan.

Derudover er det vigtigt at forberede dig på spørgsmål, som kan blive stillet fra arbejdsgiveren, så du ikke bliver overrasket. Derudover at have egne spørgsmål med.

Endelig skal du være sikker på, at alle de relevante dokumenter er i orden – især vigtigt at du har dit CV ved hånden.

Forberedelse er nøglen til en vellykket jobsamtale, og det er uanset hvilket publikum man står overfor. Ikke mindst under den engelske jobsamtale.

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg