Sabbatår i udlandet og kvote 2?

27/02/2023
Læsetid: 9 min.
mand studerer inden sin kvote 2 forberedelse i udlandet

Hvad betyder kvote 2? 

Når du vil søge ind på videregående uddannelse, vil der ofte være et karakterkrav for optagelse til uddannelsen. Alle krav er bestemt af uddannelsesstedet og vil derfor variere. Både fra uddannelse til uddannelse og fra sted til sted. 

Bliver du ikke optaget på din videregående uddannelse gennem dit karaktergennemsnit, eller kan du på forhånd se at dine karakterer er for lave for kravene på den uddannelse du gerne vil søge ind på, kan du forberede at søge ind via kvote 2. 


Hvad kan du læse om i artiklen her? 

Har du overvejet at tage et sabbatår, men ved ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Eller er du i tvivl om, hvordan det vil påvirke dine chancer for at blive optaget gennem kvote 2 på dit drømmestudie? 

Så læs med her, hvor vi fortæller om kvote 1 og kvote 2, gennemgår de fordele, der er forbundet med at tage et sabbatår, samt hvordan det kan forbedre dine chancer for at blive optaget på kvote 2.

Vi kommer også ind på, hvordan du planlægger et sabbatår, hvordan du bruger tiden, samt hvilke krav og regler der gælder for optagelse på kvote 2.


Kvote 1 og kvote 2

Lad os starte med, hvad kvote 1 og kvote 2 egentlig betyder.

Kvote 1:

Kvote 1 er den almindelige vej ind til en uddannelse, hvor du efter f.eks. gymnasiet søger ind på en videregående uddannelse. For eksempel på et universitet. 

Denne vej bliver de fleste optaget på uddannelse, fordi det er den “direkte” vej ind. Mange har ikke hørt om kvote 1 og kalder det bare “at søge ind” på uddannelse. 


Kvote 2:

Kvote 2 er din anden vej ind, hvis du ikke bliver optaget på videregående uddannelse. Ofte grundet dine karakterer i gymnasiet, eller fordi der er en masse andre ansøgere. 

Mange der eksempelvis vil søge ind for at læse en karaktertung uddannelse såsom psykologi, kan have lave karakterer i f.eks. matematik – eller et hvilket som helst andet fag – som trækker dit gennemsnit ned. 

Ideen med kvote 2 er, at du sagtens kan være begavet og blive dygtig inden for dit felt, selvom dit gennemsnit ikke viser det på papiret. Derfor har du muligheden for at søge ind, ved at bruge forskellig erfaring du har haft. 


Mange tager et sabbatår efter afslag fra uddannelse. Det giver god mening, for det er en glimrende mulighed for at gøre sig selv mere attraktiv, til næste gang du kan søge ind på din drømmeuddannelse. 

Alternativet er, at du kan starte på en af dine lavere uddannelsesprioriteter. Det kan også sagtens være den rette løsning, hvis du har flere uddannelser, som du lige gerne vil starte op på. 

Har du en drømmeuddannelse, kan kvote 2 dog netop være værd at forsøge. 

Men er det hvad du egentlig gerne vil? Det er værd at tænke over, inden du beslutter om du skal vælge at søge ind via kvote 2.

 

Kan et sabbatår hjælpe på chancerne for optagelse ved kvote 2?

Det korte svar er ja. Det kan det helt sikkert, hvis du vælger det rigtige at lave i dit sabbatår. 

Går du bare derhjemme og venter på næste gang kan søge ind, kan du prøve at forestille dig om det vil hjælpe, til næste gang du kan ansøge. Det vil det formentlig ikke. 

I stedet kan du målrette gå efter at skaffe noget erfaring, som giver dig mulighed for at skille dig ud, til næste gang du kan søge ind. 

Der er tit flere ting som vægter, når du vil søge ind gennem kvote 2. Derfor er det en god ide for dig at lægge en plan og arbejde dig hen imod din optagelse. 

Kravene og hvad der konkret vægter mest for din optagelse, kommer vi ind på længere nede i artiklen. 


Fordele ved at tage et sabbatår

Der er mange fordele ved at tage et sabbatår, som kan hjælpe dig med at forbedre dine chancer for at blive optaget på kvote 2. 

Først og fremmest kan et sabbatår give dig mulighed for at få ny inspiration og erfaring, hvilket vil gavne dig, når du skal søge optagelse på kvote 2. 

Et sabbatår kan desuden hjælpe dig med at udvide dine kompetencer og perspektiver, hvilket vil kunne ses positivt af de uddannelsesinstitutioner, som du søger optagelse hos. 

Desuden kan et sabbatår i udlandet give dig mulighed for at udvikle dine sproglige evner og kulturelle kompetencer, som også kan være en stor fordel ift. kvote 2.


Styrk din motivation og vælg det rigtige

Noget helt andet, som ikke direkte har med kvote 2 at gøre, er at du får længere tid til at tænke over, hvad du gerne vil. Og hvorfor du gerne vil det. 

Det kan hjælpe på din motivation, at du er afklaret omkring dit mål. I en stresset studietid, kan det holde dig på sporet, fordi du er afklaret og motiveret. 

Men hvad hvis du under dit sabbatår finder ud af, at din drømmeuddannelse ikke var noget for dig alligevel? 

Så har du sparet dig selv for en masse spildt tid og fortrydelse, og vil have tid til blive klogere på, hvad du i stedet gerne vil. 

Der er altså mange fordele ved at tage et sabbatår. Flere og flere unge vælger den løsning, fordi det for mange er det helt rigtige med en pause fra studiet. 


Hvordan planlægger du bedst dit sabbatår?

Hvis du overvejer at tage et sabbatår, så er det vigtigt, at du planlægger det grundigt. Hvad er relevant erfaring for den uddannelse eller det job, som du gerne vil have?

Det første skridt er at undersøge de forskellige muligheder, som du har til rådighed. Der er masser af muligheder i dit sabbatår og du kan vælge helt frit. 

Vil du lave noget i Danmark? Så tjek dine muligheder ved at søge på Google, eller snak med venner eller familie, som kan hjælpe dig. 

Vinklen er selvfølgelig, at det skal hjælpe dine chancer i kvote 2. Bliver du hjemme i Danmark, skal det være ret studiespecifikt, før det hjælper dine chancer nævneværdigt. 

Erfaring på en tankstation eller som tjener går altså ikke. Og husk også, at et vist antal timer om ugen er nødvendigt, før det vil tælle med som relevant erfaring til kvote 2.

Eksempler i Danmark: 

Vil du læse til sygeplejerske? Så kan du måske hjælpe ældre i et hjem, som har samme behov som nogle af patienterne, i dit fremtidige job som sygeplejerske. 

Vil du læse til psykolog? Så skal du måske kigge på jobs i krisehjælp, eller på telefoniske hjælpelinjer for folk, som har brug for hjælp. 

Du fanger sikkert ideen. Det er klogt, at gøre din joberfaring så specifik som muligt, for din uddannelse og den retning du vil tage. 


Rejse til udlandet i dit sabbatår? 

Du kan også rejse til udlandet og få noget erfaring den vej. 

Dine erfaringer fra udlandet vejer ofte tungere, fordi du får andet end bare arbejdserfaring med hjem fra din rejse. 

Overvej hvor du gerne vil rejse hen, og hvilke aktiviteter du har lyst til at prøve. Vil du rejse i dit sabbatår, kan vi uden tvivl hjælpe dig. 

Artiklen her handler om kvote 2, men tænk også på, hvad DU synes kunne være fedt og spændende i dit sabbatår. 

Dernæst skal du undersøge de forskellige krav og regler, der gælder for optagelse på kvote 2 på netop den uddannelse du vil søge. Der er nemlig ret forskellige krav, så det handler om at kende dem. 

På den måde er sikker på, at du opfylder kravene for ansøgning gennem kvote 2, når du senere hen søger optagelse. 

Det er også vigtigt at tage højde for økonomi, så du ved, hvilke udgifter du skal regne med. Vil du lave frivilligt arbejde i udlandet, er der ofte brug at tage for en stor pose penge med. Vil du have et arbejde i udlandet med løn, tjener du omvendt penge imens. 

Ofte vægter frivilligt arbejde ikke helt så højt som reel virksomhedserfaring. Men det afhænger af uddannelsen. 

Så tjek med din studievejleder, på uddannelsens infoside eller kontakt uddannelsen selv, hvis du er i tvivl. 


Kan fritiden også være relevant? 

Endelig skal du overveje, hvordan du planlægger og strukturerer dit sabbatår, så du får mest muligt ud af tiden. 

Du kan nemlig også bruge din erfaring i fritiden, hvis du laver noget kulturelt eller noget, som på andre måder relevant. Det er den del der vægter mindst, men kan være værd at tænke med. 

Du skal selvfølgelig ikke følge et skema for din fritid – det anbefaler vi ikke.  

Men det kan hjælpe dig at tænke aktiviteter i fritiden ind, så du kan opfylde alle krav, der stilles for optagelse på din kvote 2.

Har du styr på ovenstående punkter, er du godt på vej til et sabbatår, der styrker dine chancer for optagelse markant.

 

Ideer til, hvordan du bruger dit sabbatår

Når du planlægger et sabbatår, er det vigtigt at tænke over, hvordan du ønsker at bruge det på. Der er mange muligheder, og det kommer helt an på, hvad du gerne vil få ud af tiden. 

Flere af ideerne kan kombineres, så du virkelig får noget ud af tiden. F.eks. kan du både få et job og tage et kursus eller enkeltfag på computeren derhjemme, hvis du vil. 

  • Du kan tage et job (helst fuldtid).
 
  • Du kan rejse og opleve nye steder.
 
  • Du kan tage kurser eller læse enkeltfag.
 
  • Du kan engagere dig frivilligt et sted.
 
  • Du kan bruge tiden på at udforske dine interesser. 


Det er en god ide at prøve noget nyt og udfordrende for dig, så du får mest muligt ud af dit sabbatår. Det vil hjælpe dig bedst med at udvide dine kompetencer og perspektiver, hvilket kan være en stor fordel, når du søger optagelse på kvote 2. 


Hvordan et sabbatår kan forbedre dine kvote 2-chancer

Et sabbatår kan hjælpe dig med at forbedre dine chancer for at blive optaget på kvote 2. Det giver dig mulighed for at få ny inspiration og energi, som vil gavne dig, når du skal søge optagelse. 

Samtidig kan et sabbatår hjælpe dig med at udvide dine kompetencer og perspektiver, hvilket vil kunne ses positivt af de uddannelsesinstitutioner, som du søger optagelse hos (se næste afsnit). 

Desuden kan et sabbatår give dig mulighed for at udvikle dine sprogkundskaber, og kulturelle kompetencer, som også kan være en stor fordel at kunne dokumentere, når du vil søge kvote 2. 

Ved at få noget erfaring under dit sabbatår, kan du derfor øge dine chancer for optagelse senere hen. 


Krav for optagelse gennem kvote 2

Hvis du overvejer at tage et sabbatår, så er det vigtigt, at du gør dig bekendt med de forskellige krav og regler, der gælder for optagelse på kvote 2. 

Som vi har nævnt, svinger kravene for kvote 2 en del. Brug derfor noget tid undersøge, hvad der netop er nødvendigt for dig. 

Når det er sagt, er der nogle overordnede plusser i bogen, som går igen for de fleste videregående uddannelser. 

Nogle af de overordnede krav for kvote 2, som vi kan hjælpe med at udfylde er: 

  • Arbejdserfaring gennem et fuldtidsjob (i udlandet, som vægter tungere).
 
  • Udlandsophold på mindst 3-6 måneder.
 
  • Dokumenteret brug af engelsk i din hverdag. 

 

Det er en god ide at undersøge de forskellige muligheder, som du rent faktisk har til rådighed. Det er ikke dem alle, som du lige nemt kan opnå, så vær realistisk i forhold til dine muligheder. 

På den måde kan du sikre, at du får mest muligt ud af dit sabbatår, og at du er forberedt på de krav og regler, der gælder for optagelse gennem din kvote 2.


Opsummering omkring kvote 2

Det er klart, at et sabbatår kan gøre en betydelig forskel i din karriere og dine faglige forberedelser til videregående uddannelser. Især hvis du bruger sabbatåret på en måde, som hjælper dig ift. din kvote 2.

Det er vigtigt, at du planlægger hvad der skal ske en smule på forhånd, så du får mest muligt ud af dit sabbatår. Alt behøver dog ikke at være planlagt og det er også vigtigt, at du kan få ro i hovedet og nyde tiden i dit sabbatår. 

Det er en god ide at være opmærksom på de krav og regler, der er forbundet med optagelse på kvote 2, så du kan arbejde på at opfylde dem. Kravene er forskellige på hver uddannelse, så tag at undersøg dem for netop din drømmeuddannelse. 

At tage et sabbatår kan også være en god måde at opdage nye interesser og blive sikker på, hvad du gerne vil i fremtiden. Du får tid til at tænke mere over netop denne del. 

Det kan være en udfordrende, men også en givende oplevelse. Vælger du et sabbatår udenlands, vil det sikkert være et at de mest personligt udviklende år i dit liv. 

Vil du se hvilke muligheder i udlandet, der er åbne for dig lige nu? Tjek vores åbne jobs i udlandet her.

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg