Komplet landeguide: Alt du skal vide om at bo og arbejde i Grækenland

11/09/2023
Læsetid: 15 min.
smuk antik bygning i Athen

Start din rejse til Grækenland

Drømmer du om en tilværelse langt væk fra Danmarks blæst og regn, og er du måske allerede ved at søge mod sydens varme solstråler? Du har måske allerede Grækenland i kikkerten og er interesseret i at vide mere om, hvad landet har at byde på? Så er du havnet det helt rigtige sted.

Grækenland er hjemsted for mere end 10 mio. mennesker og er særligt kendt for sine mange antikke vartegn og seværdigheder. Blandt klassiske specialiteter finder du her oliven, friturestegt blæksprutte, souvlaki (grillet kød på spyd), moussaka (bagt aubergine med kød og bechamelsovs) og meget mere.

I din fritid er der rig mulighed for at dykke ned i oldtidens arkitektur og tage på ø-hop i dagtimerne – og feste som de græske guder om natten rundt omkring på landets tonsvis af barer og natklubber.
Vi har samlet alt, du skal vide om at bo og arbejde i Grækenland, så du er helt up-to-date på, hvordan din fremtidige hverdag i landet kan komme til at se ud.

Her er, hvad vi kommer omkring (hop til den sektion, du vil vide mere om):

Indholdsoversigt:

smuk bygning i Grækenland med havudsigt

Fun-facts om Grækenland

På sydspidsen af Balkanhalvøen ligger et af Europas mest populære rejsedestinationer, nemlig Grækenland. 

Landet er særligt populært for sine mange øer, og du har måske allerede hørt om Kreta, Rhodos og Santorini, som alle får besøg af tusindvis af rejsende hvert år.

Vidste du:

  1. Grækenland har mere end 2.500 øer
  2. Landet opfandt ordene “matematik”, “filosofi” og “musik”
  3. De har en national helligdag kaldet “Nej-dag” (Oxi/Ochi) til ære for den græske premierminister, der beslutsomt sagde nej til, at italienske tropper måtte gøre indmarch i landet d. 28. oktober 1940.
  4. Grækenland har deltaget i Eurovision Song Contest siden 1974, men har indtil videre kun vundet én gang med sangen “My Number One” med Helena Paparizou.
  5. Mamma Mia-filmen er filmet på den græske ø Skopelos.
  6. Og så måske den vigtigste af dem alle: Grækenland lagde grundstenene til det moderne demokrati, som vi kender i dag (har du haft oldtidskundskab på gymnasiet, er det nok ingen stor overraskelse

Fordele ved at bo og arbejde i Grækenland

Hvis du drømmer om at flytte til Grækenland for at bo og arbejde, så er du langt fra den eneste! Med 10-13 solskinstimer om dagen, og hvor temperaturen sjældent kommer under 13 grader i vinterhalvåret, kan vi godt forstå, at flere vælger at starte en tilværelse netop dér. 

Her er flere fordele ved at bo og arbejde i Grækenland:

  • Leveomkostningerne er væsentligt lavere end i Danmark
  • Det er nemmere at finde en lejebolig
  • Der er jobs for enhver smag
  • Du får mulighed for at udvikle dit engelske (og græske, hvis du tør)
  • Et udlandsophold ser altid godt ud på CV’et overfor en kommende arbejdsgiver
  • Det er nemt at flytte til Grækenland som EU-borger
  • Skatten er meget lav (cirka 11-12%)
  • Du bor i eksotiske omgivelser, så det vil føles som en uendelig ferie
glade unge mennesker i udlandet

Bolig og arbejde i Grækenland

Der er vist ingen tvivl om, at en hverdag i oldtidens land kommer med en spandfuld fordele og helt unikke oplevelser. 

Ikke nok med at dit udlandsophold pynter på dit CV; du bliver også klogere på dig selv, lærer andre mennesker at kende og udvider din horisont for, hvordan livet også kan se ud.

I de næste afsnit guider vi dig igennem alt det, der er relateret til at bo og arbejde i Grækenland. Og som kan være godt at vide, før du træffer den endelige beslutning om at pakke kufferten og søger mod Grækenlands azurblå hav og varmere himmelstrøg.

Hvad koster det at leje en bolig i Grækenland?

Du kan sagtens finde en fin etværelses-lejlighed (studio) til omkring 400-500 euro flere steder i Grækenland. Flytter du f.eks. sammen med en anden i en 2-værelses, er det billigere for jer begge – regn med at betale i omegnen af 600 euro, altså 300 euro hver.

Husk: Du skal være opmærksom på, om lejligheden er møbleret eller umøbleret (det er nemlig ikke alle, der er møbleret). Bor du ikke i forvejen i Grækenland, anbefaler vi, at du kigger efter en møbleret lejlighed.

De mest populære steder at bo i Grækenland

Er det første gang, du skal til Grækenland, kan vi varmt anbefale dig at slå dig ned i en af de mest populære byer, der alle har noget helt unikt at byde på – fra fastland til det de græske øer.

Athen

Hvis du vil være sikker på at have alt inden for rækkevidde, så er Athen et oplagt sted at bo og arbejde.

Byen repræsenterer tusinde års historie og har faktisk været beboet i mindst 3.000 år. Det afspejles især i den gamle græske bydel, Akropolis, der dominerer bybilledet med et af dets mest kendte vartegn, nemlig Parthenon.

Thessaloniki

Thessaloniki er Grækenlands andenstørste by, som rummer mere end 300.000 indbyggere. Byen er hjemsted for mange studerende, hvilket bidrager til et pulserende byliv, både om dagen og om natten.

Der er massevis af shoppingmuligheder, barer, restauranter og natklubber, du kan nyde i din fritid. Ligesom Athen er det bestemt en storby, der byder på det bedste fra alle verdener.

Kreta

Kreta er den største ø i det græske øhav og nok også den mest populære rejsedestination blandt turister. Den byder på lækre sandstrande, lokale specialiteter, snorkling og mange flere aktiviteter under sydens sol.

Øen har også mange fodgængervenlige områder, især i de historiske byer som Chania og Heraklion, hvor du kan udforske byen til fods. Der er også afmærkede cykelruter og -stier, så du kan cykle til og fra arbejde, eller mens du nyder øens mange vidunderlige steder.

Samos

Samos er også en af de mange øer i det græske øhav og ligger kun 1km fra Tyrkiet, hvortil der går færger jævnligt. Øen har nogle fantastiske naturskønne områder og enestående strande og bugter. På nordvestsiden finder du potami-vandfaldene og smalle åløb på vej dertil (husk badetøjet). 

Derudover vil du opleve, at boligerne i Samos er billigere end dem i fx Athen. Det skyldes hovedsageligt, at Athen er en storby, mens Samos er en mindre ø, der ligger ude i Det Ægæiske Hav med kun 42.000 indbyggere.

3 kvinder i Grækenland

Sådan finder du en bolig i Grækenland

Det første, du får brug for som nyankommen i Grækenland, er naturligvis en bolig – og helst én, du vil trives med at bo i og som ikke er for dyr 

De fleste firmaer, vi arbejder med i Grækenland, hjælper dig med at finde bolig i starten. Hvis du selv ønsker at finde en bolig, har vi et par gode råd klar til dig:

  • Søg efter bolig online. Ligesom, at vi i Danmark har Boligportalen og Lejebolig, så findes der også sådanne boligsider i Grækenland. Tag et kig på sider som SpitogatosSpiti24 og xe.gr. Husk at specificere, at det er en lejebolig, du søger (og ikke et huskøb) i søgefeltet. Du kan også søge bolig på Facebook-sider såsom Rent in Greece. Vær opmærksom på, at al boligsøgning sker på eget ansvar.
 
  • Hav tålmodighed. Når du først er kommet godt i gang med at lede efter en bolig, vil du måske opleve, at mulighederne kan være lidt overvældende. Hav derfor lidt tålmodighed med hele processen, og stol på, at du nok skal finde noget.
 
  • Vælg bolig efter behov og budget. Du kan lette din boligsøgning væsentligt, hvis du ved, hvad du leder efter. Ønsker du en etværelses- eller toværelses-lejlighed? Hvad er dit budget? Hvor længe planlægger du at bo der? Skal den være fuldt møbleret eller uden møbler? Hvis du ikke er sikker på, hvor længe du vil blive, kan du med fordel gå efter en møbleret lejlighed, så du ikke skal ud at købe en seng, et tv eller en vaskemaskine – du vil også nemt kunne efterlade lejligheden, når du ønsker at rejse hjem igen.
 
  • Brug evt. lokale ejendomsmæglere. En lokal ejendomsmægler kunne være en stor hjælp for dig, så du undgår sproglige barrierer og samtidig får hjælp til at vælge de bedste boliger i det område, du søger. Du kan fx starte ud med at leje en lejlighed gennem AirBnB eller en af de førnævnte sider, og så tage kontakt til en lokal ejendomsmægler, når du er ankommet til Grækenland. Alternativt kan du prøve at kontakte Maragos Real Estate for at høre, om de kan hjælpe dig.
 
  • Undersøg indkøbs- og transportmuligheder i området. Der er ikke noget værre end at bo et sted uden optimale indkøbs- og transportmuligheder. Indtast adressen i Google Maps, mens du ser på boliger, og undersøg, om omgivelserne matcher dine præferencer. Hvis du fx har behov for at tage en bus til arbejde, er det rart med et busstoppested i nærheden.

Leveomkostningerne i Grækenland

Du vil hurtigt opleve, at priserne på fødevarer, restaurantbesøg og lønninger er lavere i Grækenland end i Danmark. Og det er måske ikke så mærkeligt, for Danmark er blandt de dyreste europæiske lande at bo i.

Husk på, at lønninger, priser og købekraft går hånd i hånd, og du vil sagtens kunne bo godt og få en masse oplevelser på en græsk løn, selvom den er væsentligt lavere end en dansk løn.

græsk måltid med oliven olie

Den græske kultur

Først og fremmest er den græske kultur og levemåde ret anderledes end den danske, men det er netop det, der gør din rejse til Grækenland det hele værd.

Det er eksempelvis mere normalt, at man hilsner med kindkys, hvis man kender folk godt eller har mødt dem mindst 1-2 gange før. Befolkningen tager det stille og roligt, og du vil opleve, at tingene går lidt langsommere end herhjemme. Det er ikke, fordi grækere er dovne mennesker, de tager sig bare god tid og nyder en afslappet livsstil.

Grækere er også meget gæstfri, og det er nemt at føle sig hjemme. Faktisk behøver du ikke have kendt en græker særlig længe, før du bliver inviteret med til dennes fødselsdag, bryllup eller lignende. 

Det kan måske udfordre din danske forlegenhed, men har du mod på at give efter for den, kan du nemt få en fod indenfor i den græske kultur.

Græske karnevaller

Og nu vi taler om den græske kultur, kommer vi ikke udenom de mange fantastiske karnevaller, der finder sted hvert år. Landet emmer af fest og farver, både lokalt og nationalt.

Hvis du er så heldig at befinde dig i Grækenland i februar, kan du komme helt tæt på de græske karnevaller, som foregår 7-10 uger før Ren Mandag (dagen for græsk fastetid) d. 27. februar. 

Karnevallet er spækket med fyrværkeri, optog, flotte kostumer, traditionelle retter og meget mere. De største (og bedste) er karnevallerne i Patras og Rethimno.

Græsk restaurant med smuk indretning

Det græske sprog - 10 nyttige ord og fraser

Klassisk græsk udspringer af en rig kultur, og tidlige skriftsprog kan spores op til 1.400 år f.v.t. Her får du lige ti vigtige ord og fraser, som du med fordel kan lære, inden du rejser til Grækenland.

  • Hej = Jassou (du) Jassas (høflig version)
  • Farvel = Adío
  • Mange tak = Efcharistó poli
  • Undskyld = Signomi
  • Ja = Ne
  • Nej = Ochi
  • Godmorgen = Kali méra
  • Hvor meget koster det? = Paso kani?
  • Hvor er … ? = Pu ine … ?
  • Dansk = Denía

Offentlig transport: Bus, tog og metro i Grækenland

Afhængigt af hvor du befinder dig i Grækenland, kan du nemt komme rundt med bus, tog og metro. 

Faktisk er der også mange lufthavne og færgeafgange, så du kan nå alle landets hjørner i fugleflugt, men den mest almindelige transportform er bus. Generelt er transport i Grækenland ikke særlig dyr. En busbillet koster ca. 9 kroner.

Hvis du befinder dig i Athen, kan du også hoppe på en af de tre sporvognsruter, der, som supplement til metroen, dækker store dele af byen. Billetter kan købes i en automat, inden du stiger på.

Transportkort (rejsekort)

I hovedstaden Athen er det muligt at købe enkeltbilletter såvel som transportkort til tog, bus, metro og sporvogn ganske billigt. 

Du kan læse mere om de forskellige løsninger vedr. transport i Athen her: OASA Ticket Fares.

togstation i Grækenland

Flyt til Grækenland - din tjekliste til alt det praktiske

Når du flytter til et andet land, er der en række ting, du skal huske at gøre, så det hele forløber korrekt.

Som EU-borger kan du frit opholde dig op til tre måneder i udlandet, inden du skal registreres officielt i det nye land.

Hvis du fraflytter Danmark i mere end tre måneder, skal du dog registreres hos de græske myndigheder. Derudover skal du f.eks. huske at framelde dig diverse tjenester og opdatere din folkeregisteradresse mm.

Vi har samlet en liste med alt det vigtigste lige her.

Inden du fraflytter Danmark

  1. Meld flytning til folkeregistret: Hvis du har planer om at bo i Grækenland i mere end tre måneder, skal du melde din flytning senest fem dage efter din ankomst. Dette kan du gøre via selvbetjeningen på borger.dk. Du behøver ikke kende din nye adresse, den kan du altid tilføje senere.
  2. Afmeld abonnementer/betalingsaftaler: Der er ingen grund til at betale for noget, du alligevel ikke længere har gavn af i Grækenland, f.eks. internet, el, forsikringer (medmindre de rent faktisk dækker i Grækenland), Sygesikring Danmark (sæt den blot på pause, så du altid kan aktivere det igen) osv.
  3. Tjek om dit pas er gyldigt: Hvis det udløber, mens du opholder dig i Grækenland, kan du få et nyt via den danske ambassade i Athen.
  4. Kontakt din bank: Oplys din bank om din nye adresse. Det er ikke sikkert, de får automatisk besked. Du behøver ikke have en dansk bankkonto, når du bor i udlandet, men den kan være rar at have alligevel, fx når du skal hjem igen eller er på besøg og gerne vil betale med danske kroner (som du plejer).
  5. Kontakt evt. Skat: Har du flyttet din adresse efter du lander i udlandet, bør du ikke få problemer med Skat. Er du i tvivl om din situation, kan Skat hjælpe dig med at finde ud af, hvilke skattemæssige forhold der gælder for dig, mens du er i udlandet. Gå til skat.dk eller ring til dem på 72 22 28 92.

Ankomst til Grækenland

Hvis du skal bo og arbejde i Grækenland mere end tre måneder, skal du ansøge om følgende:

– Et registreringsbevis/ID-kort

– Et AFM-nummer (skatteidentifikationsnummer)

– Et AMKA-nummer (socialsikringsnummer)

Du kan ansøge om et ID-kort hos det lokale politi eller udlændingekontor, mens AFM-nummeret kan opnås via det lokale skattekontor. For at ansøge om dit AMKA-nummer skal du bruge dit ID-kort samt pas, og du kan ansøge om det på et KEP-kontor (hvis ikke din arbejdsgiver allerede har gjort det for dig).

Hvis du har fået et job gennem Dansk Udlandsrekruttering, kan du være helt rolig! Du får hjælp gennem hele processen, da det ellers kan være noget af en mundfuld at klare selv.

unge mennesker fra Grækenland

Arbejde i Grækenland

Hvilke muligheder er der for at arbejde i Grækenland, tænker du måske? Bare rolig, der er flere forskellige løsninger – det handler bare om at gøre en grundig research på diverse jobsider, Facebook-grupper mm. 

Og så skal du selvfølgelig opdatere dit CV og blive klar til at søge (det kan vi heldigvis hjælpe dig med!). Har du ikke allerede et engelsk CV, kan du få et gratis CV her.

Populære jobs

Der er flere forskellige jobmuligheder i Grækenland, som du kan overveje. 

Vi ser ofte, at de stillinger, der er tilgængelige for danskere, er inden for kundeservice eller teknisk support, men der er også mulighed for at gå andre veje.

Du kan fx også finde jobs inden for turistindustrien, hvor man ofte søger dansktalende medarbejdere – det kan fx være som rejseguide, content analytiker, kundeserviceagent mm.

Løn og arbejdstid i Grækenland

Det er meget almindeligt, at arbejdstiden i Grækenland ligger fra kl. 9-17 hver dag, men der kan dog være afvigelser. Eksempelvis hvis du får weekend- eller aftenvagter. Det vil sige, at din endelige arbejdstid afhænger af den arbejdskontrakt, du indgår med din fremtidige arbejdsgiver.

I de jobs vi tilbyder, kan du regne med en 40-timers arbejdsuge i Grækenland – som regel 5 vagter om ugen, på 8 timer hver. Så der er masser af fritid til at udforske landet og nyde solen, mens du har fri.

hænder fyldt med euro

Hvor meget kan man tjene i Grækenland?

Hos Dansk Udlandsrekruttering tilbyder vi typisk jobs, der betaler 10.000-20.000 kr. i løn om måneden. Grækenland er et af de billigere lande at bo i, så her er lønnen tættere på 10.000-15.000kr om måneden ved opstart.

I 2021 var gennemsnitslønnen i Grækenland ca. 10.145 kr. pr. måned (1352 euro). Det er den laveste gennemsnitsløn siden år 2000.

Hvad er mindstelønnen i Grækenland?

I 2020 var mindstelønnen i Grækenland 5.650 kr. pr. måned (det svarer til cirka 758 euro). Som dansker vil du tjene mindst det dobbelte, når du starter i Grækenland.

Skat i Grækenland - hvor meget skal du betale til det græske skattevæsen?

Skat i Grækenland ligger på mellem 9-44% afhængigt af din årlige indkomst.

Hvis du tjener under €10.000 på et år, kan du nøjes med at betale 9% i indkomstskat. Tjener du derimod mere end €10.000, aktiveres følgende skattetrin:

1. de næste €10.000 (op til 20.000€/år) = 22%
2. de næste €10.000 (op til 30.000€/år) = 28%
3. de næste €10.000 (40.000€/år) = 46 %
4. Over €40.000 = 44%

Kilde: PWC (august 2023)

Lad os sige, du får et job, hvor lønnen er cirka 10.000 danske kroner pr. måned, så vil din samlede skatteprocent ligge på omkring 12% i Grækenland.

Vil du vide mere eller sammenligne løn og skat i udlandet, kan du læse mere om løn og skat her.

unge mennesker i udlandet

Dansk Udlandsrekruttering hjælper unge med at bo og arbejde i Grækenland

Dansk Udlandsrekruttering er din gateway til at bo og arbejde i Grækenland, når du er klar.

Vi hjælper mange unge mennesker hvert år med at komme godt til udlandet med et job ved hånden og alt, hvad der skal til for at få en god udlandsoplevelse.

Det eneste, du skal gøre for at komme i betragtning til en stilling er ved at gå til vores jobs i udlandet, vælge det job, der tiltaler dig mest, og ansøge. Voila!

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg