Sabbatår? Sådan får du mest ud af det

26/06/2024
Læsetid: 5 min.
sabbatår i udlandet kvinde

Er du i gang med dit sabbatår? Så er du kommet til det helt rigtige sted!

I blogindlægget her vil vi komme med idéer til spændende ting, du kan lave i dit sabbatår.

Vi vil også komme ind på de fordele, det kan have for din fremtid, hvis du vil styrke dit CV, din kvote 2-ansøgning, eller dine personlige kompetencer.

Vi har meget på programmet i dag – lad os komme i gang og starte fra en ende af!

Hvad er et sabbatår?

Et sabbatår er et år, hvor du kan gøre det, du gerne vil. Sabbatåret kommer typisk efter, du har afsluttet gymnasiet eller en anden ungdomsuddannelse. Sabbatår er altså det eller de år, hvor du kan fejre, at du har fået en uddannelse og kan lade batterierne op inden næste fase i dit liv.

Det med at lade batterierne op er faktisk ret bogstaveligt ment.

Ordet ‘sabbatår’ stammer fra den jødiske kalender. Her er hvert syvende år et sabbatår, hvor landmænd ikke må så eller høste, så jorden får mulighed for at samle næring igen.

På samme måde kan et sabbatår gøre, at du får pusten igen efter mange års læring, før du får et job eller vender tilbage til skolebænken.

Hvad kan man lave i sit sabbatår?

Det er kun fantasien (og pengepungen), der sætter grænser for, hvad du kan lave i dit sabbatår.

Det kan være lidt svært at vælge, når verden ligger åben for dine fødder og mulighederne er uendelige.

Pro tip: Pak en taske med pen og papir. Sæt dig et inspirerende sted, f.eks. ved havet eller i en park. Lav en liste over alle de ting, du elsker at lave. Så er du allerede godt på vej til at finde ud af, hvad du kan lave i dit sabbatår!

Her kommer nogle idéer til, hvad du kan lave i dit sabbatår:

  • Rejse
    At rejse er en fantastisk måde at bruge sit sabbatår. Nogle kalder en sab atårsrejse for en dannelsesrejse – med god grund! Når du rejser, kan du udforske nye lande og kulturer, få nye venner og uforglemmelige oplevelser, der med høj sandsynlighed vil give dig lærerige oplevelser til resten af livet.
 
  • Frivilligt arbejde
    Vil du gerne bruge dit sabbatår på noget, hvor du får nogle oplevelser for livet og samtidig gør noget for andre? Så er frivilligt arbejde i udlandet måske noget for dig. Det kan give en god følelse i kroppen at hjælpe andre, du kan opleve en masse selv, og så ser det rigtig godt ud på dit CV. Win-win!
 
  • Arbejde i udlandet
    At rejse koster penge, og frivilligt arbejde giver måske kost og logi, men ingen penge. Hvis du gerne vil rejse, men ikke har en fed opsparing, du kan fyre af, så er arbejde i udlandet et oplagt valg. Her får du nemlig mulighed for at arbejde samtidig med, at du rejser.

 

Det bliver lidt sjovere at gå på arbejde, når du kan fejre fyraften på en strand i 30 grader. Så hvis du gerne bare vil af sted uden først at skulle spare op, kan du overveje at kombinere arbejde og rejse med et sabbatår job i udlandet. Hos Dansk Udlandsrekruttering hjælper vi unge som dig med at finde jobs i udlandet – find dit job i udlandet til sabbatåret her.

Hvad er fordelene ved at tage et sabbatår i udlandet?

Der er så mange fordele ved at tage et sabbatår i udlandet, at vi kunne remse op, indtil året var gået. 

Det kan du ikke vente på, så vi har skåret det ind til benet og fundet de største fordele ved at tage et sabbatår i udlandet:

Styrk dine personlige kompetencer

En sabbatårsrejse i udlandet er muligvis første gang, du er på en rigtig rejse uden din familie. Der er altså ingen kære mor, og du skal selv finde ud af alt. 

Hos Dansk Udlandsrekruttering sidder vi naturligvis klar til at hjælpe med store som små spørgsmål, men i de fleste situationer er du på egen hånd.

Der kan opstå situationer, hvor du fx. ikke har strøm på telefonen og må spørge lokale om vej. De kan måske kun græsk, og så foregår vejvisningen med fagter. Sådanne små situationer kan styrke dine sociale kompetencer, lære dig om andre kulturer, og møde nye mennesker, som kan blive venner for livet.

Få et knivskarpt CV

Et sabbatår i udlandet ser rigtig godt ud på dit CV og kan være guf for arbejdsgivere. 

Så selvom du vender hjem fra et sabbatår i udlandet, der føles som om, det har været én lang fest, ser arbejdsgivere det ofte som en vigtig erfaring. 

Det styrker din profil og kan være med til at sikre dig dit første ‘rigtige’ job.

Kom ind på drømmeuddannelsen

Et sabbatår i udlandet kan også være en rigtig god idé, hvis du overvejer at læse videre. 

Du kan styrke dine sproglige kompetencer, som er guld værd på nærmest ethvert studie. Søger du ind på kvote 2, kan dit sabbatår i udlandet også se rigtig godt ud for det panel, der udvælger ansøgere.

Det kan nemlig være med til at vise, at du er moden, motiveret, selvstændig, og har andre kompetencer, der er gode at have på en videregående uddannelse. 

Hvis du overvejer at lave en kvote 2-ansøgning, kan vi varmt anbefale dig at læse vores blogindlæg her, hvor vi går meget mere i dybden med det.

Hvor mange sabbatår må man tage?

Det er kun dig selv – og måske dine forældre – der kan bestemme, hvor mange sabbatår, du må tage. 

Nogle tager ét som en lille pause, andre tager to, hvor de måske sparer op i det første år og rejser i det andet. Du kan endda tage tre eller fire, hvis du eksempelvis skal bruge flere forsøg på at komme ind på drømmestudiet.

Trin for trin: Planlæg dit sabbatår

1. Research: Undersøg hvad, du gerne vil lave, og måske hvor, du gerne vil hen.

2. Mål: Hvis du gerne vil styrke dit CV, din kvote 2-ansøgning, eller få andre specifikke erfaringer, så sæt et mål for, hvad du gerne vil opnå med dit sabbatår og planlæg derefter.

3. Budget: Hvis du vil rejse, så lav et budget over udgifter til flybilletter, kost, logi og lignende. Så kan du begynde at regne på, om du bare kan tage af sted, først skal spare op, eller måske skal finde et job i udlandet.

4. Visum: Find ud af, om du skal have visum til det land, du gerne vil til. Hos Dansk Udlandsrekruttering har vi jobs i EU – der kan du rejse frit uden visum.

5. Frister: Vil du gerne læse videre efter dit sabbatår? Så er det en god idé at planlægge det, så du ikke er ude og rejse, når der er studiestart – du vil ikke gå glip af introugen!

Vil du gerne have et sabbatår i udlandet? Så er vi klar til at hjælpe dig.

Overvejer du et sabbatår i udlandet, eller har du måske allerede bestemt dig for det? Så vil vi hjertens gerne hjælpe dig – helt gratis.

Hos Dansk Udlandsrekruttering har vi hjulpet mange unge med at komme godt af sted på deres livs rejse. Klik her og se, hvilke muligheder du har for at holde dit sabbatår i udlandet.

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg