Økonomien bag arbejde i udlandet

16/03/2023
Læsetid: 6 min.
penge til arbejde i udlandet

Hvad koster det at flytte til udlandet?

Økonomien er ofte en afgørende faktor, når du skal beslutte dig for, om du skal rejse til udlandet. Det hele skal hænge sammen økonomisk og for de fleste der kommer direkte fra studiet og begynder sit sabbatår i udlandet, er der ikke en masse penge at rykke med.

Den største grund til at rejse til udlandet og arbejde, er selvfølgelig oplevelsen du får. Når det er sagt, har vi lavet denne guide for at give dig et bedre overblik over økonomien bag at arbejde i udlandet. 

Du behøver ikke at have en stor pose penge med hjemmefra, dog skal du vil flytning huske at have penge med til forskellige startomkostninger.


Indskud til lejlighed:

Først og fremmest har du brug for penge til et indskud for din lejlighed og penge til at leve for (mad og evt. transport), indtil din første løn tikker ind på kontoen. 

Bor du allerede i lejlighed inden du rejser, kan du bruge det indskud du får retur til at finansiere starten på din rejse. Alternativt skal du bruge en opsparing (eller bede dine søde forældre om lidt hjælp).

I udlandet er der typisk ikke så store indskud som vi har i Danmark, hvor du de fleste steder skal lægge 3 måneders husleje i depositum. Både fordi huslejen er lavere end vi er vant til herhjemme, men også fordi der i mange lande kun er brug for 1 måneds husleje som depositum. Altså, en forudbetalt husleje + en måneds husleje i depositum ved indflytning.


Hvor mange penge skal jeg tage med?

Hvor meget du helt konkret skal tage med dig, afhænger af landet du tager til og flyttepakken du bliver tilbudt. Vi anbefaler normalt, at du har 10.000kr-15.000kr med fra start, så du har nogle penge indtil du modtager din første løn.

Alt i alt er det vigtigt at tænke økonomien og en eventuel flyttepakke ind, når du overvejer at tage at flytte til udlandet, så du er sikker på at have råd til det du gerne vil. Flyttepakken kan du læse om i næste afsnit.


Kan jeg rejse uden opsparing?

Er bankkontoen helt tom, men du vil gerne rejse alligevel? Så har vi nogle gange enkelte jobs, hvor du får en gratis lejlighed under hele opholdet – tjek f.eks. stillingen i Grækenland som Kundeservice Agent for Zalando.

Vi anbefaler, at du undersøger hvordan det fungerer i det land du flytter til. Vi kan også hjælpe dig med at finde job i det land, der passer dig og dit budget bedst.

Man hjælper hinanden meget som kollegaer i udlandet, for alle er i samme båd. Du kan som regel altid få hjælp til de helt lavpraktiske ting af de andre i teamet, din teamleder eller HR-afdelingen hos firmaet du starter hos. De bor der selv og har måske tips, som du kan bruge.

Flyttepakke fra firmaet

Langt de fleste firmaer vi samarbejder med, tilbyder heldigvis en flyttepakke (også kaldet relocation package), for at holde dine omkostninger nede. Det gør de for at gøre jobbet mere attraktivt for dig som ansøger og gøre det hele mere overskueligt som ny i landet.

Flyttepakken er forskellig fra firma til firma, men vil typisk indeholde 2-3 dele: 

1. Gratis hotel eller lejlighed i de første 2-4 uger efter du lander. På den måde har du et sted at tage hen, direkte efter du lander.

2. Udover det, betales flybilletten normalt som en del af flyttepakken. Enten bestiller firmaet flybillet for dig, eller også får du prisen refunderet, efter du er startet på jobbet.

3. Enkelte gange har vi også set, at firmaet betaler for omkostninger til din nye lejlighed. F.eks. kan de tilbagebetale et beløb, som du har brugt til ting som nye pander til lejligheden. Det kan være gryder og pander til køkkenet, nye gardiner eller nyt sengetøj. 

 

 

Andre omkostninger ved flytning til udlandet

De største og vigtigste flytteomkostninger har vi dækket foroven. Men der er et par andre ting, som du måske ikke tænker over, mens du sidder hjemme i Danmark. 

Det som er lidt anderledes ved at finde lejlighed i turistlandene er, at lejlighederne næsten altid er fuldt møblerede og med tallerkener, bestik, køleskab osv. De er altså klar til at flytte ind i. 

Flytter du til et land hvor det ikke er normen, kan du typisk finde fuldt møblerede lejligheder alligevel. Det kan firmaet eller din lokale ejendomsmægler helt sikkert vejlede omkring. 

Da skribenten selv rejste, var det en overraskelse, at der skulle købes ny toiletbørste, holder til køkkenrulle og (for at klare varmen) en ventilator til soveværelset. 

Det afhænger naturligvis af, hvad der allerede er i lejligheden, men det er værd at tænke småomkostningerne med. De er ikke alle nødvendige helt i starten og måske er der allerede mange af tingene i forvejen. 

Ikke desto mindre har vi lavet en liste over mulige småting, som du kan have brug for her: 

– Gryder og pander.

– Ekstra bestik.

– Mindre køkkenredskaber (paletkniv, knive, rivejern, kartoffelskræller).

– Nyt sengetøj.

– Ventilator (hvis der ikke er aircondition).

Toiletbørste.

– Håndklæder.

– Bøjler til tøj.

 

Lønnen i udlandet

En af de mest afgørende ting for din økonomi, er selvfølgelig lønnen. I Danmark har vi både nogle af de højeste lønninger, højeste skatter og højeste leveomkostninger. 

Faktisk har vi i Danmark nogle af de allerhøjeste leveomkostninger i EU. Danmarks Statistik lavede en undersøgelse for nogle år tilbage, hvor Danmark lå i top og Bulgarien lå i bunden. 

Det betyder, at du kommer noget længere for pengene i udlandet. Du kan tjekke linket foroven for at danne dig et hurtigt overblik.

 

Konkrete løneksempler: 

Lønnen i udlandet er typisk lavere, end den er i Danmark. Det er den, fordi leveomkostninger, gennemsnitsløn og skat generelt er lavere i andre lande. 

Eksempel 1: På Malta vil du som dansker typisk få cirka 15.000kr om måneden som Kundeservice Agent. Der er ikke helt så store udsving på Malta, som i andre lande, og det er cirka det lønniveau du kan forvente.

Eksempel 2: I Grækenland vil du gennem de fleste jobs vi tilbyder, få cirka 10.000kr om måneden – nogle med lejlighed inkluderet, andre med større mulighed for at optjene månedlig bonus. 

I eksemplet foroven, virker det som en stor forskel på hvor mange penge du har at leve for. Men fordi det er billigere at bo og leve i Grækenland, vil du kunne gøre nogenlunde det samme i fritiden for pengene. På trods af, at lønnen er lavere i kroner og øre.

Fælles for alle jobs vi tilbyder, vil der være en god nok løn til, at du kan leve og hygge dig mens du er afsted. Vi har valgt kun at have jobs på siden, som vi selv kunne finde på at vælge, hvis vi skulle afsted til udlandet for første gang.

Vil du blive klogere på løn og skat i udlandet? Så kan du hoppe til vores guide omkring løn og skat i udlandet her.

Du kan se lønnen for hvert enkelt job på jobsiden og danne dig et overblik over, hvilke muligheder er der er lige nu.

Klar til at planlægge din rejse?

Det er en rigtig god ide, at lægge en god økonomisk plan og tænke over, hvor meget du har råd til at bruge hver måned. Det svinger en del, fordi både løn, skat og leveomkostninger er så forskellige fra land til land.

Vi anbefaler, at du tænker både løn, flyttepakke og startomkostninger ind i din planlægning og dit budget. Der skal selvfølgelig være plads til alt det sjove, så du kan prøve spændende mad, tage i byen med dine venner og tage en tur til de steder du har på din bucket list. 

Du bestemmer selv, om du vil have en fast eller løs plan for din rejse. Det hele behøver naturligvis ikke være planlagt på forhånd, men vi håber at du er blevet lidt klogere på økonomien bag det, at flytte til udlandet. 

Vil du vide mere om hvordan du finder en bolig i udlandet? Se vores guide her.

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg