Hvorfor ligger virksomhederne i udlandet?

11/07/2023
Læsetid: 5 min.
Firma i udlandet

Er du nysgerrig på, hvorfor virksomhederne ligger i udlandet?

Mange ansøgere spørger os omkring hvordan det kan være, at de jobs vi hjælper med, ligger i udlandet.

Nogle har været mere skeptiske end andre, og det er da også et godt spørgsmål. Hvorfor ikke i Danmark?

Derfor har vi i denne artikel forklaret om de største grunde til, at firmaerne har kontorer og hovedkvarterer i udlandet.

De 8 største grunde:

Firmaerne er internationale

De firmaer som du kan søge arbejde hos i udlandet, er næsten alle internationale firmaer, som har folk ansat fra flere forskellige lande.

Det kan være, at de har et dansk team, et svensk team og et tysk team. Sikkert også flere. Det betyder, at de også har brug for ansatte fra flere forskellige lande.

Ved at have et internationalt kontor hvor mange nationaliteter er samlet, er det muligt at træne de nye startere på samme tid og skabe et internationalt fællesskab.

Der er også bedre muligheder for at blive venner med kollegaerne, fordi du har flere mennesker omkring dig.

Det er mere økonomisk med færre kontorer

Rent økonomisk er det simpelthen billigere for et firma med markeder i 10 lande, at have et samlet kontor.

Man kunne også lave 10 kontorer som var spredt ud, men det kan sjældent svare sig at gøre for virksomheden.

Huslejen er billigere i udlandet og færre kontorer betyder færre omkostninger.

Ofte vil der være kontorer i et par forskellige lande, men de fleste moderne firmaer samler folk til større lokationer under samme tag.

Nemmere at samle medarbejderne

Kontorerne vil typisk ligge på fede lokationer, hvor det er attraktivt at komme hen.

Når hovedkvarteret f.eks. ligger i Malta, Spanien eller Grækenland, er det for mange ansøgere mere tillokkende at rejse for jobbet. Både på grund af det gode vejr og den spændende kultur i landet.

Af samme grund, ligger baserne ikke i Rusland eller i Alaska. Det ville næppe motivere mange til at rejse for at få jobbet.

De jobs vi tilbyder, ligger alle i EU. På den måde ved vi også, at arbejdsforholdene minder mere om dem, som vi har herhjemme.

Når teamet er samlet, kan man dele viden og lære af hinanden

En anden stor fordel ved at samle ansatte fra forskellige lande, er at vi kan lære af hinanden og hinandens forskelligheder.

Kunne man forestille sig, at folk fra Danmark gør nogle ting anderledes end folk fra Brasilien? Uden tvivl, og det er kun et plus – for begge parter.

Man kan lære en masse af, at arbejde med andre typer end en selv. Både rent praktisk i arbejdsopgaverne, og udvide sin horisont personligt.

Derudover, så er det også nemmere at snakke sammen, når man sidder i samme rum. Både i hverdagen og til møder.

Skatten er lavere i udlandet (for dig og firmaet)

En af de store fordele for både dig og firmaerne, er at skatten er lavere i udlandet.

For dig som ansat, betyder det at du beholder flere af de penge du tjener. Især med ufaglærte jobs, er lønnen ikke altid lige høj. Så en skat på 20% i stedet for 50%, gør en stor forskel.

For firmaet betyder det selvfølgelig også, at de skal betale færre penge for, at du som ansat får de samme penge mellem hænderne (gennem din løn). Vil du se mere konkret hvordan skatten i udlandet er, kan du gå til guiden for løn og skat i udlandet.

Og fordi husleje, indkøb og omkostninger er billigere i udlandet, er det ikke nødvendigt med samme løn som i Danmark, for at leve godt.

Samtidigt vil firmaskatten typisk være lavere, hvis personskatten er det. Firmaet skal derfor tjene færre penge for at kunne drive forretning, end i lande med højere skat.

Derfor er det en god forretning på flere måder, at have base i et land med lavere skattetryk.

Det skaber værdi for de ansatte

De fleste af vores ansøgere, synes at det er vildt spændende at arbejde i udlandet. Nye omgivelser, anderledes mad og skønt vejr.

Vi har talt med mange, som efter de rejste føler sig gladere og i bedre humør. Måske fordi der er mere sol, eller fordi de er på en oplevelse.

Skribenten kan selv skrive under på, at man får helt ny energi af at bo i udlandet.

Om så det bare er for en periode, så er det al tiden værd. Vil du se mere om oplevelsesmulighederne i udlandet, kan du finde vores oplevelsesguide her.

Det giver naturligvis også gladere ansatte hos virksomheden, som har lyst til at blive i jobbet længere.

Firmaerne snakker engelsk internt (og skal bruge folk, som kan engelsk)

Fordi firmaerne er internationale, er kontorsproget engelsk. Systemerne på computeren er også på engelsk.

Sådan er det selv i flere store virksomheder i Danmark (f.eks. Nordea, Novo Nordisk m.fl.) og det er standard på en international arbejdsplads i udlandet.

Ved at ligge kontoret i udlandet, vil de ansatte helt naturligt have et vist niveau af engelsk. Hvis ikke fra dag 1, så får man det efter ganske kort tid.

Derfor passer det rigtig godt for virksomhederne, fordi ansøgerne altid passer ind i det engelske og internationale. Ellers havde man næppe taget et job i udlandet.

Udlandet tiltrækker ansatte, som er åbentsindede

Noget lidt mindre omtalt er, at det typisk er de mere åbentsindende og eventyrlystne, som overvejer at flytte til udlandet.

Både virksomheder i Danmark og internationalt, er vilde med at ansætte kreative mennesker, som kan tænke ud af boksen. Det er et plus i praktisk talt alle stillinger.

Det er en bestemt gruppe mennesker, som er klar til at komme ud i verden, stå på egne ben og omfavne det ukendte.

Derfor ser det også altid godt ud på dit CV, at du har prøvet at bo og arbejde i udlandet – det siger meget om dig som person.

Klar til at starte dit eventyr i udlandet?

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvorfor flere virksomheder fortsat vælger at have jobs i udlandet.

Er du klar til at starte din rejse, kan du se og ansøge vores åbne jobs i udlandet her.

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg