Gode spørgsmål til jobsamtalen

23/09/2024
Læsetid: 5 min.
image4

Er du i gang med at søge job eller har allerede søgt jobbet, du drømmer om, men er usikker på, hvordan du skaber et godt indtryk ved første jobsamtale med din (måske) kommende arbejdsgiver? Så er du havnet det helt rigtige sted.

Når du skal forberede dig til jobsamtalen, er det vigtigt at have et klart billede af, hvad du kan forvente, og hvilke spørgsmål du selv kan stille for at sikre en succesfuld jobsamtale.

Derfor gennemgår vi nogle af de mest almindelige spørgsmål til jobsamtalen, du kan blive stillet, samt konkrete eksempler på, hvordan du laver den bedste forberedelse til at besvare dem.

Med dette håber vi at kunne hjælpe dig med at mindske nervøsitet ved din første samtale med arbejdsgiveren og endda lande drømmejobbet.

Sådan forbereder du dig på jobsamtalen

Forberedelse er nøglen til succes i jobsamtalen. Start med at undersøge virksomheden grundigt, forstå deres mål og værdier, og reflekter over, hvordan dine erfaringer og færdigheder, fra nuværende job og tidligere job såvel som livet generelt, kan bidrage til deres succes og gøre dem mere modtagelige over for at ansætte dig.

Øv dig (eksempelvis i spejlet derhjemme) på de typiske spørgsmål samt at tale om dine tidligere opgaver og resultater samt dine styrker, og vær klar til at give konkrete eksempler på, hvordan du har håndteret forskellige arbejdssituationer.

Hvis arbejdsgiveren leder efter specifikke kompetencer eller egenskaber, som at være god til selvstændigt arbejde eller at have gode kommunikationsevner, eller du har kompetencer, som du tror, virksomheden vil finde særligt interessant, er det en god idé at have en idé om, hvordan du vil fortælle dette til jobsamtalen.

Du behøver ikke nødvendigvis at have forberedt dine svar udenad, men det er en god idé at have en klar idé og tage stilling til, hvad du gerne vil have kommunikeret under samtalen.

Dette vil ikke kun gøre dig mere sikker, men også hjælpe dig med at svare klart og vise engagement og personlighed ved jobsamtalen, hvilket kan skabe et positivt indtryk hos din kommende arbejdsgiver og overbevise dem om, at du er et godt match.

Hvad kan jeg blive spurgt om til en jobsamtale?

Når du har søgt jobbet og skal til jobsamtale, kan du blive spurgt om mange ting, fra dine tidligere erfaringer, færdigheder og dine styrker og svagheder til dine forventninger til stillingen som ny medarbejder i virksomheden.

Disse spørgsmål er designet, så virksomheden kan få en bedre idé af dine styrker og svagheder og vurdere, om det er en god idé at ansætte dig

Her er nogle typiske spørgsmål til jobsamtalen, som du kan forberede dig på:

Fortæl om dig selv

Dette er ofte et af de første spørgsmål til jobsamtalen og din chance for at lave et godt første indtryk.

Fokusér på at fortælle om relevante aspekter af din professionelle baggrund og undgå bare at recitere dit CV ord for ord; vælg i stedet at fremhæve de erfaringer og personlige egenskaber, der bedst matcher jobbet, og vis, hvordan du kan udfylde virksomhedens behov.

Hvorfor vil du arbejde hos os?

Her søger arbejdsgiveren at forstå din motivation for at ansøge om stillingen. Undersøg virksomhedens mål, værdier og nylige projekter for at give et velbegrundet svar, der viser, at du er interesseret og velinformeret.

Fortæl for eksempel om, hvordan virksomhedens innovationsfokus tiltaler dig, eller hvordan deres værdier stemmer overens med dine egne og giver dig øget motivation til at nå de faglige mål.

interview, job interview, meeting

Hvad er dine styrker?

Vælg at fremhæve de styrker og personlige egenskaber, der er mest relevante for stillingen, du søger. Det kan være, at du er god til at arbejde selvstændigt, bruge sociale medier eller har andre kompetencer, der er værd at fortælle om i jobsamtalen.

Brug konkrete eksempler under jobsamtalen til at illustrere, hvordan disse styrker har hjulpet dig med at opnå resultater i tidligere job. Her er det en god idé at have referencer fra tidligere kolleger og tidligere jobs eller din nuværende arbejdsplads.

Det er også en god idé at nævne, hvordan du arbejder selvstændigt og i team, og hvordan disse færdigheder kan være en fordel i den nye rolle, når du når dette punkt i jobsamtalen.

Hvad er dine svagheder?

Selv om det for mange er det mest vanskelige spørgsmål til jobsamtalen, giver dig en mulighed for at vise selvindsigt og vilje til personlig udvikling at fortælle om dine svage sider, hvilket bidrager til en mere troværdig samtale.

Vælg en svaghed, der ikke er kritisk for stillingen, og fortæl, hvordan du arbejder på at forbedre dig. For eksempel kan du sige: “Jeg har tidligere fundet det udfordrende at delegere opgaver i mit nuværende job, men jeg har arbejdet på at udvikle denne færdighed ved at tage kurser i ledelse og ved aktivt at øve mig i mine seneste projekter.”

Hvordan er du i et samarbejde?

Arbejdsgivere ønsker at vide, hvordan du interagerer med andre. Fortæl, hvordan du bidrager til et godt samarbejde, og hvordan du håndterer konflikter eller udfordringer.

Du kan svare noget i retningen af: “Jeg trives med at arbejde i team, hvor jeg kan bidrage med mine egne ideer samtidig med, at jeg værdsætter andres perspektiver. Jeg tror på åben kommunikation og respekt, hvilket hjælper med at løse eventuelle konflikter hurtigt og effektivt.”

Hvad kan presse dig i dit arbejde?

Det er vigtigt at vise, at du kan håndtere pres uden at miste overblikket. Forklar, hvordan du normalt oplever pres på arbejdspladsen og de strategier, du bruger til at håndtere det.

For eksempel: “Tidsfrister kan være pressende, men jeg bruger to do-lister og prioriterer mine opgaver for at sikre, at jeg håndterer min tid effektivt og opretholder høj kvalitet i mit arbejde.”

Hvordan prioriterer du dine opgaver?

Dette spørgsmål tester din evne til effektivt at organisere dit arbejde. Giv et konkret eksempel på, hvordan du har prioriteret opgaver i en tidligere stilling, og forklar, hvilke kriterier du anvender for at vurdere opgavernes vigtighed.

Du kan sige: “Jeg vurderer hver opgaves betydning baseret på deadlines og den samlede indvirkning på projektmålene. Jeg sørger også for at kommunikere åbent med mine kolleger og ledere for at sikre, at alle er opdaterede og at vi alle arbejder mod de samme mål.”

telework, technology, laptop

Hvilke resultater har du tidligere opnået i dit arbejde?

Dette spørgsmål giver dig muligheden for at fremhæve dine succeser og den konkrete værdi, du har tilført tidligere stillinger. Det er en god idé at være specifik og bruge tal eller resultater, som kan illustrere din effektivitet.

For eksempel kan du sige: “I min seneste rolle som projektleder ledede jeg et team, der lancerede et nyt produkt, hvilket resulterede i en omsætningsstigning på 20% inden for det første år. Jeg anvendte mine stærke projektstyringsfærdigheder og evnen til at motivere mit team, hvilket var afgørende for vores succes.”

Hvad er dine mål?

Arbejdsgivere spørger ind til dine mål for at forstå, om dine fremtidige ambitioner er i overensstemmelse med virksomhedens retning. Vær ærlig om dine faglige mål, og hvordan de relaterer til den position, du søger.

Du kan svare: “Mit mål er at udvikle dybere ekspertise inden for digital markedsføring, især inden for dataanalyse og kampagneoptimering. Jeg ser denne stilling som en fantastisk mulighed for at vokse og bidrage med min viden, samtidig med at jeg lærer fra nogle af branchens bedste.”

Hvorfor skal vi vælge dig til jobbet?

Dette er din chance for at overbevise arbejdsgiveren om, at du er den bedste kandidat til jobbet. Fokuser på unikke kompetencer eller erfaringer, som adskiller dig fra andre kandidater.

For eksempel, “Jeg bringer en unik kombination af færdigheder med mig, herunder international erfaring fra arbejde i tre forskellige lande og avancerede IT-kompetencer, der er direkte relevante for denne stilling. Jeg er også kendt for min evne til hurtigt at tilpasse mig nye udfordringer og kulturer, hvilket har vist sig at være en værdifuld egenskab i mit tidligere og nuværende arbejde.”

Hvilke spørgsmål kan jeg stille til en jobsamtale?

At stille spørgsmål under en jobsamtale viser ikke kun din interesse for stillingen, men også din proaktivitet og dit ønske om virkelig at forstå, hvad jobbet indebærer.

Her er nogle gode spørgsmål, du kan stille, for at få en bedre forståelse af jobbet og virksomheden.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?

Dette spørgsmål hjælper dig med at få indsigt i hverdagen på arbejdspladsen og de daglige opgaver, du vil blive stillet over for. Det kan også give dig en ide om arbejdskulturen og strukturen i teamet.

For eksempel, “Kan du beskrive, hvordan en normal arbejdsdag ser ud for personen i denne stilling?”

Hvilke arbejdsopgaver kan jeg blive stillet over for?

At forstå de specifikke arbejdsopgaver, der er forbundet med stillingen, er afgørende for at vurdere, om jobbet passer godt til dine færdigheder og erfaringer. Dette spørgsmål viser også, at du er interesseret i de praktiske aspekter af jobbet.

Du kan spørge, “Hvilke primære arbejdsopgaver vil der være fokus på i denne rolle, og er der særlige projekter, som teamet forventer at påbegynde?”

Hvilke udviklingsmuligheder er der i jobbet?

Dette spørgsmål viser, at du tænker på lang sigt og er interesseret i at vokse professionelt. Det giver også arbejdsgiveren en forståelse af, at du ønsker at bidrage positivt til virksomheden på længere sigt.

Spørg f.eks., “Hvilke muligheder for professionel udvikling tilbyder virksomheden, og hvordan støtter I medarbejdernes karrierevækst?”

Hvad er forventningerne til stillingen?

Det er afgørende at forstå, hvad der forventes af dig i den rolle, du ansøger til. Dette spørgsmål hjælper dig ikke blot med at afklare jobbeskrivelsen, men også med at vise din vilje til at møde eller overgå disse forventninger.

Det kan formuleres som: “Kan du uddybe, hvilke specifikke resultater der forventes inden for de første seks måneder i denne stilling?”

people, business, meeting

Hvordan er kulturen i teamet?

Virksomhedskulturen og teamdynamikken kan have stor indflydelse på din daglige arbejdsglæde og produktivitet. Dette spørgsmål viser, at du vægter et godt arbejdsmiljø og ønsker at finde ud af, hvordan teammedlemmer interagerer med hinanden og støtter hinandens arbejde.

Spørg for eksempel: “Hvordan vil du beskrive kulturen i teamet, og hvordan understøtter I hinanden i daglige opgaver og udfordringer?”

Forvent lønspørgsmål til jobsamtalen

Det er normalt, at løn bliver et emne under samtalen. Vær forberedt på at diskutere dine lønforventninger, da dette viser, at du har gjort dig overvejelser omkring din værdi på arbejdsmarkedet og forstår den rolle, du ansøger til.

Sådan forbereder du dig på spørgsmålet om lønforventning

For at forberede dig på at tale om løn, kan du researche markedsstandarderne for lignende stillinger i din region og branche. Det giver dig en solid baggrund for at argumentere for dine lønforventninger.

Overvej også dine egne økonomiske behov og karrieremål. Vær klar til at præsentere et lønområde snarere end en fast sum, hvilket giver plads til forhandling.

Flere gode råd til jobsamtalen

Udover at svare godt på spørgsmål til jobsamtalen er her nogle yderligere tips til at gøre samtalen nemmere:

  • Vær punktlig: Ankom til samtalen i god tid. Det viser respekt for arbejdsgiverens tid og understreger din professionalisme.
  • Klæd dig passende: Dit tøjvalg bør afspejle den virksomhedskultur, du ansøger indenfor.
  • Vær forberedt med spørgsmål: Som tidligere nævnt viser spørgsmål din interesse og engagement i rollen og virksomheden.
  • Hold øjenkontakt og vær opmærksom under jobsamtalen: Dette viser selvsikkerhed og interesse.
  • Tak for samtalen: Afslut altid med at takke intervieweren for tiden og muligheden for samtalen om stillingen.

Ved at følge disse råd kan du gå ind til din næste jobsamtale med fornyet selvtillid og godt forberedt, klar til at gøre et stærkt indtryk.

Læs meget mere om muligheden for job i udlandet og bliv klogere!

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg