Pension i udlandet – alt du skal vide

23/09/2024
Læsetid: 5 min.
image1

At flytte til udlandet efter en lang arbejdskarriere er en drøm for mange, men det giver også vigtige spørgsmål omkring pension, især når man begynder at nærme sig den danske folkepensionsalder. Hvordan påvirker en flytning til et andet land din pension? Er det muligt at modtage din danske pension i udlandet, eller kan man få udenlandsk pension? Hvornår kan man få folkepension og førtidspension? Og hvad med skattereglerne?

Denne artikel vil guide dig gennem alle de nødvendige trin og overvejelser, så du kan nyde din pensionisttilværelse uden bekymringer, uanset hvor du vælger at bo.

Vi vil dække alt fra vigtigheden af at kontakte Udbetaling Danmark før din flytning, til specifikke krav for udbetaling af offentlig og privat dansk pension i udlandet.

Vi vil også se nærmere på, hvordan pensionen beskattes, når du modtager pension og bor i udlandet, og hvad der sker, hvis du vælger at flytte til populære destinationer som Frankrig og Spanien. Uanset om du planlægger at flytte permanent eller tilbringe en del af året udenfor Danmark, er det vigtigt at forstå de regler og bestemmelser, der gælder for dansk og international pension.

Med den rette planlægning og forståelse kan du sikre, at din økonomiske fremtid er stabil, selv når du krydser grænser. Læs videre for at sikre, at du er fuldt forberedt til at tage skridtet og begynde dit nye liv i udlandet med fuld støtte fra det danske pensionssystem.


Kontakt Udbetaling Danmark, før du flytter til udlandet

Før du beslutter dig for at bosætte dig i udlandet, er det essentielt at tage kontakt til Udbetaling Danmark international pension, som kan hjælpe borgere fra Danmark med at søge social pension, såvel herhjemme som ved ophold i udlandet.

Denne organisation spiller en nøglerolle i administrationen af optjent ret til lokale og internationale pensioner for danske statsborgere. Ved at kontakte Udbetaling Danmark kan du sikre, at du fortsat opfylder de nødvendige kriterier for at modtage din pension uden for Danmarks grænser.

Det er vigtigt, at du forstår processen for Udbetaling Danmarks sagsbehandling, da dette vil påvirke timing og modtagelse af dine pensioner. Du bør også forberede dig på mulige forsinkelser i processen, da international sagsbehandling kan være mere kompleks end national.

Derudover er det vigtigt at bekræfte, at du har alle nødvendige dokumenter på plads, såsom bevis for tidligere ophold og arbejde i Danmark, da dette vil understøtte din ret til dansk pension.

Hvis du vil læse mere om Udbetaling Danmark international pension, kan du klikke her.


Udbetaling af offentlig pension i udlandet: Her er kravene

For at modtage offentlig dansk pension (eller udenlandsk pension) i dit pågældende land, når du når folkepensionsalderen, er der flere krav, som skal opfyldes. Hvis du er folkepensionist med udsigt til fuld folkepension og har opnået folkepensionsalderen, skal du have haft fast bopæl i Danmark i minimum 3 år mellem 15 og folkepensionsalderen.

Dette sikrer, at du er berettiget til fuld folkepension. Udbetaling Danmark vil vurdere din situation baseret på de oplysninger, de har, og det er afgørende at disse oplysninger er korrekte og opdaterede.

At have haft fast bopæl i Danmark i de nødvendige år sikrer ikke blot, at du er berettiget til fuld folkepension, men også at din pension vil være i overensstemmelse med danske standarder.

Det er dog vigtigt at undersøge tilstandene i det land, du bor i, da Danmark har indgået særlige aftaler om social sikring med visse lande, og oftest vil du have bedre vilkår i et EU/EØS-land eller i andre nordiske lande.

Du kan evt. kontakte den danske ambassade i det land, hvor du har fast bopæl for at få styr på de mulige aftaler, Danmark har indgået omkring folkepension og førtidspension, så du fortsat sikrer, at du får pension efter gældende vilkår og optjening.

investment, finance, time

Hvad sker der med min pension, hvis jeg flytter til udlandet?

At flytte fra Danmark til udlandet behøver ikke at betyde, at du mister din pension, da du i visse tilfælde kan tage pensionen med dig.

Dog afhænger din situation af, hvilket land du vælger at flytte til. For eksempel, hvis du flytter inden for EU/EØS-landene, er der særlige regler, der sikrer, at du stadig kan modtage din pension.

Disse regler sikrer, at dansk social sikring stadig dækker dig, og at en dansk pension vil blive udbetalt uden større problemer.


Kan man få førtidspension i Europa?

Ja, det er muligt at få tilkendt førtidspension i andre europæiske lande, såfremt man opfylder visse krav og har ret til pension af denne type. Disse inkluderer, at man har været dansk statsborger eller haft fast bopæl i Danmark i et betydeligt antal år.

Udbetaling Danmark kan guide dig gennem processen mod at blive udenlandsboende førtidspensionist for at sikre, at du fortsat modtager din førtidspension, selv når du bor i et andet EU/EØS-land eller Storbritannien, efter de har forladt EU.

Det er desuden også muligt at få brøkpension i visse tilfælde. Med en brøkpension kan pensionisten få en andel af den pension, personen har lavet optjening til gennem arbejdslivet. Du kan læse mere om brøkpension her.


Hvad med folkepensionstillægget?

Folkepensionstillægget, som inkluderer personlige tillæg og andre supplerende ydelser, kan også blive påvirket af din flytning.

Det er vigtigt at undersøge, hvordan internationale aftaler i det pågældende land påvirker disse tillæg, da nogle lande har specifikke aftaler med Danmark, der kan påvirke beregningen af, hvordan tillæggene håndteres og udbetales.


Udbetaling af ATP, når du flytter til udlandet

Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) er en livslang pension, som alle der har arbejdet i Danmark har bidraget til. Om du flytter til udlandet eller bor i Danmark, kan du fortsat modtage din ATP livslang pension, uanset hvor du vælger at bo, hvis du opfylder betingelserne.

For at sikre en glat proces, er det vigtigt at give ATP besked om din flytning. Dette vil hjælpe med at opdatere din adresse og sikre, at der ikke opstår problemer med udbetalingen. Udbetaling Danmark kan vejlede dig om, hvordan du arrangerer denne proces og sikrer, at du fortsat modtager din pension uden afbrydelse.


Hvordan beskattes pensionen fra udlandet?

Når du modtager din pension i udlandet, skal du være opmærksom på, hvad det betyder i forhold til at skulle betale skat. Generelt skal pensionen beskattes i det land, hvor du er skattepligtig, hvilket normalt er dit nye bopælsland.

Det er dog vigtigt at rådføre sig med skattemyndighederne i både Danmark og dit bopælsland, inden du når folkepensionsalderen for at forstå, hvordan du skal indberette og betale skat af din pension. Dette inkluderer både folkepension og ATP, samt eventuelle private pensionsordninger.


Beskatning af pensionsafkast, når du bor i udlandet

Beskatning af pensionsafkast kan variere fra land til land. Det er vigtigt at forstå, hvordan afkastet fra din pension vil blive beskattet i dit nye hjemland. Dette kan påvirke den samlede mængde af pension, du modtager hver måned. Udbetaling Danmark kan tilbyde generel vejledning, men det anbefales også at konsultere med en skatterådgiver eller finansiel ekspert i det pågældende land for at få specifikke råd tilpasset dine omstændigheder.


Efterbeskatning ved flytning til udlandet

Hvis du flytter permanent til et andet land, kan du stå over for efterbeskatning i Danmark ved nærmere beregning, hvis du ikke længere er skattepligtig der. Det er afgørende at forstå reglerne omkring dette, da det kan have betydelige finansielle konsekvenser.

Det er vigtigt at afklare din skattestatus med både danske og udenlandske skattemyndigheder for at sikre, at du overholder alle gældende skattelove og -regler.

money, banknotes, euro

Hvis du flytter til Frankrig og Spanien

En (kommende) bopæl i Frankrig eller Spanien kan medføre særlige overvejelser, da begge lande har specifikke aftaler med Danmark angående pension og skat ift. andre EU/EØS-lande. Disse aftaler er afgørende for korrekt håndtering af din pension.

Når du får bopæl i et af disse lande, skal du sikre dig, at du fortsat er dækket af dansk social sikring, eller at du skifter til det lokale system hos din udenlandske pensionsmyndighed.

I både Frankrig og Spanien skal du muligvis tilmelde dig det lokale sundhedssystem for at få adgang til sundhedstjenester som pensionist.

Forhold vedrørende pensionister i Frankrig og Spanien

  1. Skatteforhold: Både Frankrig og Spanien har dobbeltbeskatningsaftaler med Danmark, som skal forhindre, at du betaler skat af samme indkomst i begge lande. Det er vigtigt at forstå detaljerne i disse aftaler, da de direkte påvirker din netto pension.
  2. Sundhedssikring: Som pensionist i disse lande, er det vigtigt at forstå, hvordan man navigerer i sundhedssystemet. I nogle tilfælde kan du stadig være berettiget til visse danske sundhedstjenester under dansk sygesikring, afhængig af længden af dit ophold udenfor Danmark.
  3. Leveomkostninger: Leveomkostningerne kan også påvirke, hvor langt din pension rækker. Det anbefales at lave en detaljeret økonomisk plan, der tager højde for både faste udgifter og uforudsete omkostninger.

Ved at navigere korrekt i disse komplekse forhold med hjælp fra Udbetaling Danmark kan du sikre en mere problemfri tilværelse med folkepension i udlandet, specielt i lande som Frankrig og Spanien, hvor specifikke regler og aftaler gælder.

Ønsker du at prøver kræfter med arbejde i udlandet, så kan du læse meget mere om ledige stillinger hos os!

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg