Flytning til Danmark fra udlandet

23/09/2024
Læsetid: 5 min.
image1

Bor du i udlandet, men overvejer at flytte hjem til Danmark? Så er du det helt rigtige sted, for her giver vi dig al den viden, du skal være opmærksom på, inden du som udlandsdansker flytter hjem.

At flytte tilbage til Danmark som dansk statsborger efter en periode i udlandet kan være en spændende, men også udfordrende oplevelse, uanset hvilket land, du flytter hjem fra. Denne guide er designet til at hjælpe udlandsdanskere med at navigere i de praktiske aspekter ved at genetablere sig i Danmark, som fx a-kasse og almindelig bankkonto hos en dansk bank.

Fra vigtige registreringsprocesser over opholdstilladelse og indrejse til valg af sundhedsydelser og dansk a-kasse, vil denne artikel give dig de nødvendige informationer for at gøre din overgang så glat som mulig.

Flytter du hjem som udlandsdansker? Det skal du være opmærksom på

At vende tilbage til Danmark efter at have boet i udlandet indebærer flere betydelige ændringer og kræver en velovervejet tilpasning. Som dansker, der flytter hjem, vil du formentligt støde på forskellige administrative, juridiske og personlige udfordringer samt særlige regler, når du går i gang med din indrejse.

I de følgende sektioner vil vi dække de mest kritiske overvejelser, du skal gøre dig, når du flytter hjem.


Anmeld indrejse digitalt

Som dansk statsborger skulle du gerne have gyldig opholdstilladelse i Danmark, selvom du bor i udlandet og rejser hjem. Dermed er det første skridt i processen, når du flytter hjem til Danmark fra udlandet (og har fundet fast opholdssted) at huske at anmelde din indrejse og tilflytning til den kommune, du skal have bopæl i, så du kan blive bopælsregistreret.

Dette skal gøres digitalt hurtigst muligt efter indrejse gennem det offentlige system og/eller ved at kontakte borgerservice i kommunen og bestille tid. Bestil tid til din lokale borgerservice ved at søge “bestil tid borgerservice” efterfulgt af kommunen på Google.

Ved at anmelde din indrejse bliver du officielt registreret i folkeregisteret, som er nødvendigt for at få adgang til offentlige ydelser i Danmark. For at gøre dette skal du have dit CPR-nummer og oplysninger om din sidste bopæl i udlandet klar, og hvis du ikke er nordisk statsborger, skal du have en opholdstilladelse, der gælder i mere end tre måneder.

Det er vigtigt at håndtere denne proces omhyggeligt og hurtigst muligt efter indrejse for at undgå forsinkelser eller problemer med din registrering.


Valg af egen læge

Når du har gennemført din indrejse fra udlandet, er registreret og har en officiel adresse eller fast ejendom i Danmark, skal du vælge en praktiserende læge ved din kommune og oplyse kommunens borgerservice om dit valg af læge. Dette valg er afgørende, da din læge vil være din primære kontakt til det danske sundhedssystem.

Du kan på forhånd vælge en hvilken som helst læge, der praktiserer i nærheden af din bopæl og modtager nye patienter, og det anbefales at gøre dette hurtigt for at sikre, at du har adgang til sundhedstjenester, når du har brug for det.

Når du vælger læge mv., kan det være fordelagtigt at undersøge forskellige læger i dit nye område og vælge en baseret på tilgængelighed (hvor hurtigt man kan bestille tid) og anbefalinger fra andre. Husk, at hvis du ikke vælger en læge gennem borgerservice inden for en vis periode, vil du automatisk blive tildelt en, hvilket måske ikke er det optimale valg for dig.

Når du er bopælsregistreret, får du et sundhedskort (det tidligere sygesikringsbevis), som du kan bruge, når du skal til lægen.


Hvor mange dage kan man være i Danmark som udlandsdansker?

Selvom der med det danske statsborgerskab ikke er de store problemer med opholdstilladelse, er et af de mest almindelige spørgsmål for udlandsdanskere, der overvejer at flytte hjem eller tilbringe længere perioder i Danmark, hvor mange dage de kan opholde sig i landet uden at ændre deres skattemæssige status eller påvirke deres rettigheder i udlandet.

Generelt er der ingen begrænsning på, hvor mange dage du kan opholde dig i Danmark, hvis du er dansk statsborger, og hvis du bare er hjemme at besøge din familie af og til, burde der ikke være nogen problemer.

Men hvis du er skattemæssigt bosiddende i et andet land, skal du være opmærksom på reglerne omkring skattemæssig bopæl. Hvis du opholder dig i Danmark i mere end 183 dage inden for et kalenderår, kan du blive anset for skattemæssigt fuldt skattepligtig i Danmark, hvilket betyder, at din globale indkomst skal beskattes her.

For at undgå skattemæssige komplikationer, er det vigtigt for udlandsdanskere at planlægge deres ophold og måske rådføre sig med en skatteekspert, der kan vejlede ift. både danske og internationale skatteregler. Frygten for at have for mange dage i Danmark skulle dog ikke afholde dig fra at besøge din familie på dansk jord.


Hvordan får jeg et sundhedskort?

Når du er flyttet til Danmark og har anmeldt din indrejse, er det næste skridt at opnå et sundhedskort, også kendt som det gule sundhedskort. Sundhedskortet bekræfter din ret til sundhedstjenester i Danmark og indeholder dine CPR-nummer oplysninger samt navnet på din læge og din læges adresse.

For at få udstedt et sundhedskort skal du først sikre, at du er registreret i det centrale personregister med en fast bopæl. Dette sker typisk ved at møde personligt op på kommunens borgerservice kort efter din ankomst. Her vil du blive bedt om at fremvise gyldig identifikation og dokumentation for din adresse i Danmark. Når registreringen er fuldført, vil du automatisk modtage dit sundhedskort med posten inden for ca. tre uger.

Det er vigtigt at have sundhedskortet på dig, da du skal bruge det, hver gang du har brug for lægehjælp, medicin eller andre sundhedsydelser.

money, coin, investment

NemKonto

Alle personer, der modtager ydelser fra offentlige myndigheder i Danmark, skal have en NemKonto. En NemKonto er en almindelig konto hos en dansk bank, som myndighederne bruger til at udbetale penge til dig, for eksempel skatterefusioner, pensioner eller offentlig bistand.

For at oprette en NemKonto skal du have en dansk bankkonto. Når du har åbnet en konto hos din danske bank, kan du selv vælge, hvilken af dine konti hos din bank der skal registreres som din NemKonto. Dette kan gøres via din netbank eller ved at bestille tid til personligt fremmøde i banken, hvor du også skal legitimere dig med gyldig identifikation.

Det er essentielt at have en NemKonto for at sikre, at du modtager alle de penge, du har krav på fra det offentlige, hurtigt og sikkert. Hvis du ændrer bankforbindelse, er det vigtigt at huske at opdatere din NemKonto til din nye konto for at undgå forsinkelser i udbetalingerne.


Skat

Når du flytter tilbage til Danmark, er det essentielt at få styr på din skattepligt, så du kan betale skat efter reglerne, og i den forbindelse er der visse ting, som er vigtige at være opmærksom på, f.eks. hvis du har særlige værdipapirer, udlejning af udenlandsk ejendom samt evt. både danske og udenlandske konti.

Som tidligere nævnt kan ophold i Danmark på mere end 183 dage inden for et kalenderår betyde, at du bliver fuldt skattepligtig. Det betyder, at din globale indkomst oftest vil blive beskattet i Danmark.

Først skal du hurtigst muligt kontakte Skattestyrelsen for at oplyse om din tilbageflytning og dine indkomstforhold. Husk også at give Skattestyrelsen i Danmark oplysninger om værdipapirer og andre indtægtskilder som eksempelvis udlejning af udenlandsk ejendom.

Du kan kontakte SKAT via deres hjemmeside eller ved at bestille tid til personligt fremmøde på et af deres kontorer. Det er en god idé at forberede dokumentation for dine indkomster og eventuelle fradrag, herunder dokumentation for udenlandske indkomster og ejendomme.


Hvordan får jeg et skattekort?

Med dit danske statsborgerskab har du måske allerede et, men når du flytter til Danmark, er blevet bopælsregistreret og dermed bliver skattepligtig, skal du have et skattekort. Skattekortet bruges af din arbejdsgiver til at beregne, hvor meget skat der skal trækkes fra din løn. For at få kortet skal du først registreres i det danske skattesystem og derefter angive følgende oplysninger.

Du skal udfylde en indkomstregistreringsseddel, som du kan finde på SKATs hjemmeside eller hente på et lokalt skattecenter. Her skal du indtaste oplysninger om din forventede indkomst, andre indkomster, fradrag og lignende og sågar udenlandsk ejendom. Når SKAT har behandlet din registrering, vil de udstede dit skattekort elektronisk til din arbejdsgiver.

Det er vigtigt at sørge for, at alle oplysninger er korrekte, så du undgår at betale for meget eller for lidt i skat. Hvis dine indkomster eller personlige forhold ændrer sig, skal du opdatere dine oplysninger hos SKAT hurtigst muligt.


Alt om at søge job

At finde et job i Danmark kan variere betydeligt afhængigt af din industri og erfaring. Her er nogle generelle tips til jobsøgning som nytilflytter:

  • Opdater dit CV og ansøgning: Sørg for, at dit CV og dine ansøgninger er tilpasset det danske arbejdsmarked. Det kan inkludere specifikke formater, terminologi og sprog. Overvej at få professionel assistance fra en karriererådgiver til at tilpasse dine dokumenter.
  • Brug jobportaler og rekrutteringsbureauer: Danmark har flere store jobportaler som Jobnet, Jobindex, og LinkedIn, hvor du kan søge efter ledige stillinger. Tilmeld dig også hos relevante rekrutteringsbureauer, der specialiserer sig i din branche. Du kan også møde personligt på dit lokale jobcenter.
  • Netværk: Networking er en vigtig del af jobsøgningsprocessen i Danmark. Mange stillinger besættes gennem kontakter og anbefalinger. Deltag i faglige events, messer og andre relevante arrangementer for at møde potentielle arbejdsgivere og udvide dit netværk.

At være velinformeret og proaktiv i din jobsøgning vil øge dine chancer for at finde et passende job hurtigt efter din ankomst til Danmark.

laptop, office, hand

Dagpenge og A-kasse

I Danmark er systemet med dagpenge en vigtig del af det sociale sikkerhedsnet, specielt hvis du skulle miste dit arbejde. Dagpenge er en form for økonomisk støtte, som du kan modtage, hvis du bliver arbejdsløs og opfylder visse betingelser.


Tilmelding til en A-kasse

For at kunne modtage dagpenge, skal du være medlem af en arbejdsløshedskasse, ofte kaldet en ‘A-kasse’. Medlemskab af en A-kasse skal være på plads mindst et år før, du bliver arbejdsløs, for at du kan modtage dagpenge. Det er derfor vigtigt at melde sig ind i en A-kasse så hurtigt som muligt, når du flytter til Danmark, eller endnu bedre, inden du flytter.

Der findes forskellige A-kasser i Danmark, afhængigt af din branche og profession. Det er en god idé at vælge en A-kasse, der passer til din faglige baggrund, da de også tilbyder kurser og rådgivning, der er relevant for din karriereudvikling.


Hvordan fungerer dagpengesystemet?

For at være berettiget til dagpenge skal du opfylde en række krav, som inkluderer:

  • Du skal have arbejdet et vist antal timer over en given referenceperiode (typisk 1.924 timer inden for de seneste tre år for fuldtidsforsikrede).
  • Du skal være aktivt jobsøgende og registreret som sådan hos jobcentret.
  • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Dagpengesatsen bestemmes af din tidligere indkomst og kan ikke overstige et maksimumbeløb, der reguleres årligt.


8 ugers-fristen

Når du er medlem af en dansk A-kasse, er der en særlig regel, der hedder “8 ugers-fristen”. Denne regel betyder, at du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 8 uger, før du kan modtage dagpenge.

Dette gælder også, hvis du har været medlem af en tilsvarende institution i udlandet og kan overføre dine rettigheder til en dansk A-kasse. Det er vigtigt at være opmærksom på denne frist, så du ikke står uden økonomisk støtte, hvis du pludselig mister dit arbejde.


Hvor længe må man være udrejst fra Danmark?

For danskere, der bor i udlandet, og som overvejer at vende tilbage til Danmark, opstår der ofte spørgsmål om, hvor længe man kan være udrejst, før det påvirker ens rettigheder i Danmark. Generelt hvis du har været udrejst i mere end 6 måneder, kan det påvirke din ret til visse ydelser, såsom sundhedskort og sociale ydelser.

For medlemmer af en dansk A-kasse er der regler for, hvor længe du kan opholde dig i udlandet, uden at det påvirker din ret til dagpenge. Typisk må du opholde dig i udlandet op til 3 uger uden at skulle melde dig ud af A-kassen.

Hvis dit ophold varer længere, skal du informere din A-kasse om din situation, da længerevarende ophold i udlandet kan kræve en særlig aftale eller pauser i dit medlemskab, for at du fortsat kan være berettiget til dagpenge, når du vender tilbage til Danmark.

Disse regler er sat for at sikre, at de personer, der bidrager til og benytter sig af det danske sociale system, er aktive og til stede inden for landets grænser det meste af tiden.

Simon Schmedes

Simon Schmedes

Simon er stifter af Dansk Udlandsrekruttering og hjælper vores ansøgere med at starte rejsen til udlandet. Han boede selv i Sydeuropa i over 5 år og er vores udlandsekspert, med stor kendskab til CV, jobs og flytning til udlandet.

Relaterede blog indlæg